Ministrul Sanatatii: Anuntul de ULTIM MOMENT, ce Transmite OFICIAL Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii Anuntul ULTIM MOMENT Transmite OFICIAL Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor un foarte important anunt oficial care vizeaza milioane de roman din toata tara, iar asta pentru ca vrea sa aduca in atentia tuturor faptul ca posibilitatea de a se renegocia contractul pentru cumpararea de vaccinuri impotriva Coronavirus era o necesitate.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre aceasta realizare foarte importanta care a fost posibila pentru romanii din toata tara, iar asta pentru ca se economisesc sute de milioane de euro, dar si pentru ca vaccinurile care vor ajunge in Romania, vor fi si folosite de catre oameni care sunt dornici sa fie imunizati.

“Una dintre propunerile Poloniei, pe care eu o sustin, si este o propunere rationala, este una cu mai multe variante, insa una dintre propuneri spune ca aceste cantitati care au fost contractate pentru 2022 si 2023, sa fie amanate pentru 10 ani. Atunci, ca sa cumperi in fiecare an, ca un vaccin sezonier gripal, ceea ce este rezonabil.

Daca vaccinul va fi facut pentru tulpini circulante in anul respectiv, si exista in fiecare an, vedeti in Romania, pentru vaccinul gripal exista circa 2 milioane de persoane care doresc sa se vaccineze. Am reusit, cu rabdare, cu insistenta, cu perseverenta (n. red. renegocierea contractelor pentru livrarea de vaccinuri).

Sa stiti ca argumentul pe care-l aduc in discutie cu producatorii de vaccinuri, e ca impactul asupra publicului a unui contract care aduce cantitati uriase de vaccin, care nu pot fi in mod evident folosite, si trebuie distruse, aceasta situatie impacteaza foarte serios asupra increderii oamenilor in vaccinare, in general. Lucrul asta e cel mai periculos, pentru ne compromite eforturile de 100 de ani sa salvam oamenii.

Noi distrugem cantitati mari de vaccinuri pe care suntem fortati sa le cumparam. Nu cred ca este o politica comerciale, de sanatate, etc, care sa corespunda unei minime responsabilitati sociale pe care o au si producatorii de vaccinuri. Cand am comandat aceste cantiatati mari de vaccin, trebuia totusi in momentul semnarii sa ne gandim, si sa ne uitam la ce s-a intamplat.

Nu e vreo acuza asupra cuiva, eu analizez totul din punctul de vedere al unui om de sanatate publica, ca si colegii cu care lucrez acum la minister. Exista o dinamica a acestei vaccinari. Daca eu vad ca in decurs de 6 luni de zile am epuizat dozele. Pana in luna mai a scazut foarte mult interesul pentru vaccinare impotriva Coronavirus, si nu cred ca cineva isi inchipuia ca in 2022, sau 2023, vom folosi de 3/4 ori mai mult.”