Comisia Europeana Anunta cel mai Mare Ajutor Financiar pentru Ucraina

Comisia Europeana Anunta cel mai Mare Ajutor Financiar pentru Ucraina

Comisia Europeana a anuntat cel mai mare pachet financiare de ajutor pentru Ucraina de pana in momentul de fata, cu o valoare de pana la 18 miliarde de euro pentru anul 2023, iar asta deoarece vrea sa-I ofere tarii posibilitatea de a beneficia de fonduri pe masura necesitatilor sale reale.

“În urma reuniunii Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, Comisia a propus astăzi un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina de până la 18 miliarde EUR pentru 2023. Acesta va veni sub forma unor împrumuturi foarte concesionale, plătite în tranșe regulate începând cu 2023.

Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă – cu o medie de 1,5 miliarde EUR pe lună – va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3 până la 4 miliarde EUR pe lună. Sprijinul oferit de UE ar trebui să fie însoțit de eforturi similare ale altor donatori majori pentru a acoperi toate nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2023.

Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.

Sprijinul acordat în cadrul instrumentului va fi însoțit de reforme, pentru a consolida și mai mult statul de drept, buna guvernare, măsurile antifraudă și anticorupție în Ucraina. Prin urmare, ținând cont de evoluția de pe teren, sprijinul financiar va fi încadrat în condiții de politică, orientat spre consolidarea instituțiilor Ucrainei și pregătirea terenului pentru un efort de reconstrucție de succes, precum și sprijinirea Ucrainei pe calea sa europeană.”