Ministrul Sanatatii: Declaratiile de ULTIMA ORA, ce Decizii au fost Luate pentru Romani

Ministrul Sanatatii Declaratiile ULTIMA ORA Decizii Luate Romani

Ministrul Sanatatii vorbeste in cadrul unui anunt de ultima ora despre o serie de decizii care au fost luate pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca dupa inceperea mandatului el a ordonat semnarea mai multor contracte de proiectare pentru spitarelele care ar trebui construite cu bani din PNRR.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna masurile care au fost luate in mod oficial pentru romanii din intreaga tara, iar ele vor fi puse in aplicare in cursul urmatorilor ani, spitalele in sine trebuind realizate pana in 2026, ceea ce in mod teoretic ar trebui sa se intample, conform lui Alexandru Rafila.

“Eu cred ca da (n. red. privind incadrarea construirii spitalelor cu bani din PNRR pana in 2026), daca o sa introducem o chestiune pe care, din pacate nu am reusit sa o introducem la spitalele regionale. In primul rand vom incheia in acest an lista, ea va fi adoptata prin hotarare a Guvernului Romaniei anul acesta.

Este o veste buna care arata profesionalism in ministerul pe care-l conduc, si combate diverse teze demagogice care sunt vehiculate de diverse persoane nervoase in ultima perioada. Ministerul cred ca e unul dintre cele care a reusit sa atinga absolut toate jaloanele PNRR la timp. Toate lucrurile acestea necesita o munca foarte mare in spate, e o documentatie tehnica.

Toate au fost facute, si sunt in derulare, oamenii aplica. Oamenii au aplicat la cabinete medicale, la spitale, la infectii nosocomiale, la ambulatoriile de specialitate, sunt foarte multi aplicanti. Deja primele cateva sute bune, 1.000 de dosare de la medicina de familie au fost deja aprobate, ei pot semna contractul de finantare in scurt timp.

Lucrurile se misca, suntem in grafic, dar trebuie sa gasim o solutie in asa fel incat sa nu pierdem timpul cu licitatiile ulterioare. Am gasit spitalele regionale la minister, cele 3 care primisera aprobare de finantare prin PNRR, dar niciunul dintre ele nu incepuse proiectarea, deci nu exista proiectare. Am reusit sa semnam contractele de proiectare pentru toate trei.

Primul a fost la iasi in decembrie 2021, al doilea la cluj in aprilie, iar ultimul a fost saptamana trecuta pentru Craiova. Avem contractele semnate, se lucreaza la proiectare, ea dureaza 12 luni. Anul viitor, la jumatate, vom avea gata proiectele de la Cluj si de la Iasi, iar anul viitor in a doua jumatate, probabil in noiembrie, vom avea gata proiectarea si la actualele.”