Guvernul Romaniei Vorbeste despre Rezilienta NATO in Plin RAZBOI in Ucraina!

Guvernul Romaniei Vorbeste despre Rezilienta NATO in Plin RAZBOI in Ucraina!

Guvernul Romaniei vorbeste despre rezilienta NATO intr-o perioada foarte complicata pentru securitatea regiunii europene, una care este amenintata de catre razboiul dintre Ucraina si Rusia, dar alianta este pregatita in mod constant sa isi apere teritoriile tarilor care fac parte din cadrul sau.

Reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și amenințător, cu o dinamică îngrijorătoare în ceea ce privește evoluția și natura amenințării, creșterea rezilienței pentru a ne îmbunătăți capacitatea de răspuns și rezistență reprezintă un element central al activității Alianței Nord Atlantice.

În ultimii ani, acest concept a câștigat mai multă vizibilitate și aderență în cadrul NATO. A evoluat de la energie și schimbările climatice la gestionarea crizelor și răspunsul la amenințările hibride, cuprinzând o gamă largă de situații, de la nivel societal la nivel național și transnațional.

Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Îl considerăm vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populațiile și valorile comune.

În fața acestei amenințări fără precedent, NATO a răspuns prompt și adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmărind consolidarea propriei reziliențe. Organizația noastră a făcut acest lucru prin îmbunătățirea poziției de descurajare și apărare a Alianței, oferind asistență partenerilor în consolidarea rezilienței lor, precum și un răspuns cu spectru complet la toate amenințările și provocările viitoare, inclusiv cibernetice, hibride, energetice, CBRN, dezinformare.

România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase amenințări hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a unui Plan național de redresare și reziliență, ci și prin înființarea de noi instituții și infrastructură pentru a face față acestor provocări.