Ministrul Sanatatii: Vestea de ULTIMA ORA Asteptata de Romanii din Toata Tara

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o veste pe care o asteptau destui romani in momentul de fata, iar asta pentru ca dupa o perioada foarte lunga fara detalii cu privire la momentul in care Romania va primi doze de vaccin impotriva Coronavirus adaptate impotriva tulpinii Omicron, iata ca acum stim.

Ministrul Sanatatii spune ca acestea urmeaza sa fie disponibile in cursul lunii decembrie, iar intarzierea este datorata faptului ca Romania a reusit sa negocieze numarul de doze care vor ajunge in tara noastra, initial trebuind sa primeasca 11 milioane de doze de vaccin cu formula veche, dar vor veni 3 milioane de doze cu formula noua.

“Nu am in momentul de fata un calendar al sosirii acestor loturi noi de vaccin, vom discuta cu producatorul. Important este ca noi am reusit sa reducem, asta cred ca e lucrul cel mai important, cantitatea de la peste 11 milioane de doze la 3 milioane de doze, deci e clar o economie consistenta in bugetul public.

Pe de alta parte, am reusit sa le oferim oamenilor din Romania acces la formula noua a vaccinului, care in Romania nu a ajuns pentru ca a trebuit sa negociem aceasta reducere timp indelungat. Oamenii au dreptul sa se vaccineze cu formula noua, mai ales cei care au reusit sa isi faca doua doze, sau trei doze, din vaccinul initial oferit.

Categoriile vulnerabile, este recomandat tuturor persoanelor cu varsta de peste 60 de ani, sau pacientilor cu boli cronice, dar oricine se poate vaccina, deci nu este o indicatie expresa numai pentru aceasta categorie. Oricine a facut doua doze, sau trei doze, din vaccinul precedent se poate vaccina, pentru ca studiile mentioneaza o eficacitate specifica pentru tulpinile circulante in acest moment.

Avem destul de multe cereri in acest sens la minister si la directiile de sanatate publica. Multa lume a intrebat, noi eram singura tara care nu avea acest vaccin in formula noua, si ma bucur ca il putem furniza pe de o parte, ma bucur ca am reusit sa reducem aceasta cantitate ca sa nu se adauge peste cele vechi.

Cele vechi, pana la sfarsitul anului 6 milioane de doze vor expira, sunt deja peste 3 milioane care au expirat, se vor aduna vreo 6 milioane de doze care vor expira. Noi am incercat sa le donam, nu am reusit, am cautat sa le dam cuiva gratuit sub forma de donatie, si asta este necazul mare, ca expira atatea resurse publice, si nu am reusit sa le dam.”