Comisia Europeana Anunta Aprobarea unei Noi Scheme de Ajutor pentru Romania

Comisia Europeana Anunta Aprobarea unei Noi Scheme de Ajutor pentru Romania

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial aprobarea unei scheme de ajutor, in valoare de 500 de milioane de euro, conceputa de catre Guvernul Romaniei pentru sprijinul companiilor din toate sectoarele economice ale tarii noastre, care au fost afectate de catre razboiul din Ucraina.

“Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de aproximativ 500 de milioane de euro (2.500 de milioane de lei) pentru a sprijini companiile din toate sectoarele în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunea Europeană („TFUE”), recunoscând că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă.

România a notificat Comisiei, în cadrul Cadrului temporar de criză, o schemă de aproximativ 500 de milioane de euro (2.500 de milioane de lei) pentru a sprijini companiile din toate sectoarele în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei, care va fi administrată de banca publică de dezvoltare de stat, Banca de export import a Romaniei EximBank S.A („EximBank”), deținută în proporție de 95%, ajutorul va lua forma (i) garanții la împrumuturi; și (ii) împrumuturi subvenționate.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să se asigure că lichiditatea suficientă rămâne disponibilă companiilor care au nevoie.

Măsurile vor fi deschise întreprinderilor mici și mijlocii („IMM-uri”) cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane EUR (20 milioane RON) și companiilor mari din sectoare, cu unele excepții, cum ar fi activitățile de jocuri de noroc și pariuri, asigurări, imobiliare. activități, distribuție și comerț de energie și combustibili. De asemenea, vor fi excluse instituțiile financiare și de credit.

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat de aproximativ 300 de milioane de euro (1.500 de milioane de lei), garanțiile vor acoperi până la 90% din principalul împrumutului sau al leasingului. Pierderile vor fi suportate proporțional de instituțiile de credit și de stat.

Bugetul alocat pentru a doua măsură, în temeiul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenționate, este de aproximativ 200 de milioane de euro (1.000 de milioane de lei).”