Ministrul Apararii: Anuntul Oficial de ULTIM MOMENT, ce Transmite Tuturor Romanilor

Ministrul Apararii Anuntul Oficial ULTIM MOMENT Transmite Tuturor Romanilor

Ministrul Apararii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu o decizie extrem de importanta care a fost luata si pusa in aplicare de catre oficialul Guvernului Romaniei, iar asta pentru ca in cadrul ministeriadei SEDM de la Sofia a vorbit si despre razboiul din Ucraina, care e departe de final.

Ministrul Apararii vorbeste si despre intalnirile bilaterale avute cu omologii sai din Republica Moldova si Bulgaria, ambele tari fiind foarte serios afectate de catre razboiul din Ucraina, insa si cu cel din Georgia, iar mai multe informatii cu privire la ceea ce s-a intamplat la Sofia puteti vedea in explicatiile de mai jos.

“În marja ministerialei SEDM de la Sofia, am avut întrevederi bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Bulgaria și Georgia, în cadrul cărora amt trecut în revistă stadiul cooperării militare și am menționat totodată necesitatea continuării eforturilor comune privind consolidarea și extinderea relațiilor de colaborare și sprijin cu cele trei state partenere.

Discuțiile bilaterale cu omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au fost axate pe reiterarea sprijinului multidisciplinar asigurat de România și pe angajamentul continuării tuturor proiectelor și programelor în curs de desfășurare sau a căror dezvoltare a fost deja agreată. În context, partenerul a solicitat consiliere și sprijin pentru constituirea unor capabilități militare care să fie în măsură să participe la misiuni internaționale.

În cadrul întâlnirii cu omologul bulgar, Dimitar Stoianov, au fost trecute în revistă principalele proiecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe elementele și acțiunile care pot contribui în mod concret la consolidarea acesteia pe termen scurt, mediu și lung. Consistența planului bilateral de cooperare, activitățile de instruire în comun și exercițiile multinaționale, schimbul de personal ce încadrează structurile multinaționale dispuse pe teritoriul celuilalt stat, aplicabilitatea acordului bilateral pentru misiunile de poliție aeriană executate în zona frontierei comune au constituit principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii.

Întrevederea cu ministrul apărării din Georgia, Juansher Burchuladze, a constituit un foarte bun prilej de reafirmare a angajamentelor României în ceea ce privește sprijinul constant ce poate fi acordat pentru parcursul euro-atlantic al partenerului georgian. În contextul discuțiilor, a fost reliefată de către ambele părți importanța Mării Negre în actualul context regional de securitate, precum și necesitatea intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, s-a desfășurat Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia miniștrii apărării au aprobat raportul final rezultat în urma celei de a doua iterații a procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD), derulat în perioada 2021-2022.” a declarat Angel Tilvar in cadrul reuniunii organizata la Sofia.