Nicolae Ciuca anunta Consolidarea si Extinderea Parteneriatului cu SUA

Nicolae Ciuca anunta Consolidarea si Extinderea Parteneriatului cu SUA

Nicolae Ciuca anunta consolidarea si extinderea parteneriatului dintre Romania si SUA in anii urmatori, declaratia de mai jos fiind facuta in cadrul unei intalniri care a avut loc intre premierul Nicolae Ciuca si secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, cu doar cateva ore in urma.

Bucuros și onorat să-i spun bun venit la București șefului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, care va participa la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO găzduită de România.

Am vizitat împreună expoziţia fotografică “Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, organizată la Ateneul român, într-un context în care relația noastră a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol.

25 de ani reprezintă un jalon foarte important, care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu Parteneriatul Strategic România-SUA.

Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice și care, la fel ca între poporul român, apreciază adevărata relevanță a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, ca, de altfel, și apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană.

Guvernul României va continua consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic. Componenta politico-militară este foarte importantă. Am mulțumit secretarului de stat Antony Blinken pentru prezența Armatei SUA în România și importanța acordată întăririi, descurajezii și apărării pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Dimensiunea economică și creșterea investițiilor americane în România au cunoscut o dezvoltare substanțială. Avem o colaborare în domeniul nuclear civil, iar intenția Statelor Unite de a finanța construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se materializează printr-un sprijin financiar de 3 miliarde de dolari.

Specialiștii noștri colaborează și pentru dezvoltarea reactoarelor modulare, primul asemenea reactor urmând să fie amplasat la Doicești. Alături de dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie, în mod special eoliană, colaborarea noastră economică este orientată în direcția obținerii independenței energetice.

Pe baza valorilor și intereselor comune, vom continua să întărim Parteneriatul Strategic, pilon fundamental al politicii externe și de securitate a României.