Comisia Europeana vrea sa Incrimineze Incalcarea Sanctiunilor Impuse Rusiei

Comisia Europeana vrea sa Incrimineze Incalcarea Sanctiunilor Impuse Rusiei

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial un plan prin care intentioneaza sa incrimineze incalcarea sanctiunilor care au fost impuse impotriva Rusiei pana  in momentul de fata, iar actiunea vizeaza atat persoanele private, cat si companiile care fac acest lucru.

Comisia Europeana ia aceste masuri pentru a reduce si mai mult actiunile prin care unele entitati, sau persoane, din Europa incalca sanctiunile impuse impotriva Rusiei, si ajuta tara invadatoare sa isi sustina financiar actiunile pe care le intreprinde fara oprire de ceva vreme.

Implementarea măsurilor restrictive ale UE în urma atacului rus asupra Ucrainei arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin structuri juridice și financiare elaborate.

Directiva propusă va stabili același nivel de sancțiuni în toate statele membre. Astfel, va închide lacunele legale existente și va crește efectul de descurajare al încălcării sancțiunilor UE, în primul rând. Principalele elemente ale propunerii includ:

O listă de infracțiuni, care încalcă sancțiunile UE, cum ar fi:

  • punerea la dispoziție a fondurilor sau a resurselor economice unei persoane, entități sau organism desemnate sau în beneficiul acesteia;
  • neînghețarea acestor fonduri;
  • să permită intrarea persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau tranzitul acestora pe teritoriul unui stat membru;
  • încheierea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate de măsurile restrictive ale UE;
  • comerțul cu bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat;
  • furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate; sau furnizarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi servicii de consultanță juridică, servicii de încredere și servicii de consultanță fiscală.

Infracțiunile vor acoperi eludarea unei măsuri restrictive a UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.

Standarde de bază comune pentru pedepse: în funcție de infracțiune, persoana individuală poate fi pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin cinci ani de închisoare; companiile ar putea fi pasibile de penalități de cel puțin 5% din cifra de afaceri globală totală a persoanei juridice (societății) în anul de afaceri anterior deciziei de amendare.