Comisia Europeana Anunta Reducerea Taxelor de Roaming cu Tarile din Balcani

Comisia Europeana Anunta Reducerea Taxelor de Roaming cu Tarile din Balcani

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial astazi semnarea unui acord intre operatorii de telecomunicatii din cadrul Uniunii Europene, si unii din tarile din Balcanii de Vest, pentru reducerea taxelor de roaming pentru telecomunicatii incepand cu octombrie 2023.

Astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant/vicepreședinte Josep Borrell, comisarul Olivér Várhelyi, precum și șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE și ai statelor occidentale.

Partenerii din Balcani au participat la Summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana. Organizarea Summit-ului pentru prima dată în regiune este un semn clar al angajamentului puternic al UE față de Balcanii de Vest și al drumului lor către UE.

Liderii UE au reafirmat angajamentul deplin și fără echivoc față de perspectiva aderării la Uniunea Europeană a Balcanilor de Vest. Ei au cerut accelerarea procesului de aderare bazat pe reforme credibile ale partenerilor, condiționalitate echitabilă și riguroasă și principiul meritelor proprii.

Escaladarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pune în pericol pacea și securitatea europeană și globală. Acesta subliniază importanța parteneriatului strategic dintre UE și regiunea Balcanilor de Vest.

Liderii au fost, de asemenea, martorii semnării unei declarații a reprezentanților operatorilor de telecomunicații din UE și din Balcanii de Vest privind prima reducere voluntară a tarifelor de roaming între regiune și UE, începând cu octombrie 2023. Comisia Europeană și Consiliul de Cooperare Regională au facilitat negocierile acordului și deciziile privind noi reduceri sunt așteptate în mai 2023.”