Ministrul Apararii: ULTIMA ORA, Decizii Oficiale pentru Romani in Plin Razboi in Ucraina

Ministrul Apararii ULTIMA ORA Decizii Oficiale Romani Plin Razboi Ucraina

Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial o serie de decizii foarte importante care au fost luate, si care vizeaza Romania in plin razboi, iar asta pentru ca ne aduce in imediata atentie faptul ca a participat la o ceremonie de incepere a misiunilor de politie aeriana a fortelor aeriene italiene si spaniole, avioanele lor urmand a proteja Romania.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre importanta majora a acestei misiuni de politie aeriana pe care NATO o desfasoara si in Romania in momentul de fata, totul fiind gandit pentru a creste siguranta de care beneficiaza tara noastra, inclusiv cand vine vorba despre amenintarile pe calea aerului.

“Mi-a făcut o deosebită onoare să particip la ceremonia care a marcat oficial începerea misiunilor de poliție și vigilență aeriană de către detașamentele forțelor aeriene italiene și spaniole. NATO este o alianță politico-militară defensivă a cărei misiune fundamentală este protejarea celor 30 de națiuni aliate. Răspundem acestei situații de criză cu promptitudine, agilitate și în deplină unitate.

Angajamentul nostru pentru respectarea articolului V al Tratatului de la Washington este asumat cu deplină determinare. Apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a Alianței Nord-Atlantice. Ca răspuns la războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, la nivel NATO au fost luate decizii importante în vederea întăririi posturii aliate de pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Au fost înființate cu promptitudine noi patru grupuri de luptă multinaționale, suplimentare față de cele deja existente, în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, dublând astfel prezența aliată în regiune. De asemenea, au fost dislocate escadrile suplimentare de avioane de luptă pentru misiuni de poliție aeriană, precum și capacități anti-aerine, destinate protejării spațiului aerian aliat.

Toate acestea transmit un semnal clar că NATO va face tot ceea ce va fi necesar pentru a proteja și apăra întregul spațiu euro-atlantic și implicit pe toți aliații. Prezența militarilor italieni și spanioli în țara noastră demonstrează, o dată în plus, solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Italia a fost printre primele țări aliate care au răspuns prompt nevoii de adoptare a unor măsuri suplimentare de întărire a vigilenței pe flancul de est al NATO, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Piloții italieni au executat, alături de camarazii români, o serie de misiuni complexe de protejare a spațiului aerian aliat din zona Mării Negre, într-o perioadă foarte intensă din punct de vedere al operațiunilor militare desfășurate în vecinătatea granițelor maritime ale Alianței. Aflați deja la a treia misiune de poliție aeriană întărită, aviatorii militari italieni se simt deja ca acasă în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și sunt convins că își vor îndeplini sarcinile cu succes. Spania s-a alăturat, de asemenea, cu promptitudine, acestor eforturi de consolidare a măsurilor de descurajare și apărare la granița de est a Alianței.”