Guvernul Romaniei Pregateste o Noua Cerere de Plata pentru PNRR

Guvernul Romaniei Pregateste o Noua Cerere de Plata pentru PNRR

Guvernul Romaniei se pregateste sa trimita la Comisia Europeana o noua cerere de plata pentru PNRR, autoritatile din tara noastra intentionand sa obtina inca 3.8 miliarde de euro in perioada urmatoare in baza cheltuielilor facute.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat reuniunea de astăzi a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, pe care a convocat-o pentru pregătirea transmiterii către Comisia Europeană, în următoarele zile, a celei de-a doua cereri de plată, cu termen de depunere în cursul lunii decembrie.

Valoarea acestei cereri de plată se ridică la 2,8 miliarde de euro, care se adaugă la prefinanțarea de 3,7 miliarde euro și prima tranșă deja încasată de România, în valoare de 2,6 miliarde euro.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat în detaliu, împreună cu participanții la reuniune, stadiul îndeplinirii jaloanelor aferente acestei cereri de plată, solicitând ministerelor și instituțiilor coordonatoare să acorde prioritate maximă finalizării celor 51 de jaloane și ținte cu termen de realizare în primele două trimestre ale acestui an, asociate celei de-a doua cereri de plată.

Accentul a fost pus îndeosebi pe jaloanele și țintele considerate vitale pentru aprobarea celei de-a doua cereri de plată pe care România o va înainta Comisiei Europene. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut clarificări pentru fiecare caz în parte, subliniind importanța accesării fondurilor de care România poate beneficia prin PNRR.

”Nu ne putem permite să ne abatem de la angajamentele asumate pentru că foarte multe elemente legate de procesele de reformă, investiții și chiar de stabilitate economică depind de accesarea acestor bani. Vrem să ne asigurăm că și a doua cerere de plată va fi aprobată de Comisia Europeană, astfel încât la începutul anului viitor România să primească și această tranșă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul reuniunii de astăzi au fost trecute în revistă și stadiile de realizare ale celor 55 de jaloane și ținte cu termene de realizare în trimestrele III și IV ale anului 2022, la care se va raporta ce-a de-a 3-a cerere de plată pe care România urmează să o transmită Comisiei Europene în primăvara anului viitor.