Ministrul Sanatatii: Avertizare de ULTIMA ORA care Vizeaza Romanii din Toata Tara

Ministrul Sanatatii Avertizare ULTIMA ORA Vizeaza Romanii Toata Tara

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe romanii din intreaga tara cu un anunt de ultima ora pe care l-a facut chiar in cursul acestei zile, iar asta pentru ca a decis sa dezvaluie faptul ca in ultima perioada se inregistreaza un trend crescator al cazurilor noi de Coronavirus in Romania, asa cum se intampla si in alte tari din Europa.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre faptul ca situatia deocamdata nu ar trebui sa fie una ingrijoratoare, mai ales ca in Romania sunt disponibile noile vaccinuri impotriva Coronavirus care sunt adaptate impotriva variantelor BA.4 si BA.5 ale virusului, deci romanii au toate armele la indemana pentru a se proteja.

“Există o creştere a cazurilor de COVID. Dacă vă uitaţi la numărul de cazuri, este un anumit trend crescător. Şi azi au fost circa 700 de cazuri la nivel naţional. Este un trend care se observă în toate ţările europene. Nu suntem noi într-o situaţie diferită. Nu putem discuta de o îngrijorare, mai ales că nu există un impact asupra cazurilor spitalizate.

Dacă acest impact creşte şi majoritatea formelor sunt uşoare, pentru care izolarea la domiciliu este suficientă, nu avem motive de îngrijorare. Pentru tulpinile circulante, inclusiv noile variante care au fost identificate în Europa nu există niciun semn că aceste cazuri ar fi mai grave sau că pun probleme deosebite faţă de tulpinile care au circulat până acum.

Având în vedere că este disponibil în România vaccinul cu noua formulă, care include şi tulpina Omicron – BA4, BA5 -, este cel mai modern vaccin pe care l-am luat. Sfatul meu este ca persoanele de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice, la care o infecţie virală, în general, e valabil şi la gripă, ar putea să evolueze mai grav, să acceseze medicii de familie sau centrele de vaccinare pe care le avem la dispoziţie.

În momentul de faţă, atât ministerul, cât şi Institutul de Sănătate Publică avem o campanie care va fi derulată, astfel încât toată lumea să aibă informaţia corectă şi să ia o decizie responsabilă, aşa cum crede fiecare că este bine să îşi protejeze sănătatea.”

Din comenzile anterioare mai există în depozite circa 6 milioane de doze de vaccin expirat, a precizat ministrul Sănătății: „Sunt depozitele pline cu vaccinul vechi, care nu a mai putut fi utilizat, nu a putut fi vândut. Circa 6 milioane de doze sunt expirate din vaccinul pe care l-am avut în prima parte a acestui an, ca urmare a comenzilor efectuate în 2021.”