Ministrul Sanatatii: Masurile de ULTIMA ORA in Toata Romania pentru Milioane de Oameni

Ministrul Sanatatii Masurile ULTIMA ORA Toata Romania Milioane Oameni

Ministrul Sanatatii anunta o serie de masuri extrem de importante aplicate deja la nivel national pentru milioane de romani din intreaga tara, iar ele vizeaza o problema foarte serioasa, cea a supraaglomerarii unitatilor medicale din cauza virozelor respiratorii la copii, zeci de centre ambulatorii fiind deschise pentru ca problema sa fie rezolvata.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea despre o alta problema pe care incearca sa o rezolve, pregatind un ordin de ministru prin care intentioneaza sa rezolve problema lipsei anumitor medicamente din farmaciile din Romania, insa desigur ca va fi nevoie de ceva timp pentru ca lucrurile sa intre in normal.

“Centrele de evaluare pentru copii sunt in zeci de locatii din toata tara, si au intrat in functiune, unele au program prelungit, ofera servicii si in weekend, in timp ce altele, in functie de personalul disponibil, au program mai limitat. Au inceput sa functioneze, parintii pot sa mearga acolo cu copiii, noi am pus la dispozitie si un fel de ghid care se gaseste pe website-ul ministerului.

Primul pas pe care parintii il pot face este sa mearga la medicul de familie, insa daca nu pot ajunge la medicul de familie, sau daca el le recomanda o invstigatie mai aprofundata care necesita si radiologie, pentru ca uneori e nevoie de ea, aceste centre sunt functionale. Am facut lucrul acesta pentru a decongestiona unitatile de primiri-urgente.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti aveam si 400 de copii in fiecare zi, iar daca parintii stau prea mult cu copiii intr-un loc, poate ca unii dintre ei nu au nevoie de UPU, majoritatea nu au nevoie, dar au nevoie de o investigatie mai profunda, iar aceste centre ambulatorii ofera aceasta posibilitate pentru cei care au nevoie in momentul de fata.

Lucrurile sunt la inceput, dar prefer sa le punem in functiune, si sa le imbunatatim pe parcursul acestei luni, pentru ca virozele actioneaza iarna, si atunci trebuie sa fim pregatiti din acest punct de vedere. Este adevarat (n. red. lipsa anumitor medicamente din farmacii), este o problema care dureaza de ani de zile. Discontinuitatile in asigurarea medicamentelor generice, pentru ca de asta discutam.

Mi-as dori sa am o bagheta magica sa rezolv aceasta problema. Am pus in transparenta decizionala, puteti sa gasiti pe website un ordin de ministru care modifica modul de calcul al pretului de referinta pentru medicamente, care era descurajant, adica referinta era la medicamente care uneori nici nu se mai regaseau pe piata. Asta facem imediat, dar in termen de cateva luni unele probleme le putem rezolva.”