Anuntul Ministrului Energiei cu Masurile Majore pentru Energie in Toata Romania

Anuntul Ministrului Energiei Masurile Majore Energie Toata Romania

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial masurile majore care au fost luate in domeniul energiei pentru milioane de romani din intreaga tara, masuri care au menirea de a ajuta oamenii care in aceasta perioada sunt afectati de preturile crescute la electricitate si gaze naturale, asa cum se intampal cu multi europeni.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre sprijinul pe care il ofera Romania pentru Nuclearelectrica, dar si despre un acord foarte important semnat cu Azerbaidjan si Georgia pentru a aduce in Romania electricitate mult mai ieftina din cele doua tari, si a reduce costurile pentru milioane de romani.

“Alături de colegii din Guvern am adoptat astăzi ”Proiectul de Lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”. Este o lege foarte importantă, care sper că va fi adoptată cât mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unități de la Cernavodă. Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și atingerea tintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face.

Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României și Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

În prezența președintelui României Klaus Iohannis și al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, prim – ministrul României Nicolae Ciucă, prim – ministrul Ungariei Viktor Orban și prim – ministrul Georgiei Irakli Garibashvili au semnat pentru operaționalizarea ”coridorului verde”, care demonstrează că prin cooperare regională vom reuși să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

Așa cum a menționat președintele Klaus Iohannis Acordul stabilește un cadru pentru o cooperare pe termen lung între România, Azerbaijan, Georgia, Ungaria, într-o serie de domenii importante: producție, transportul și comerț cu energie curată; dezvoltarea unei noi infrastructuri de transport – cablu submarin Black Sea Green Electricity; proiecte comune privind dezvoltarea hidrogenului verde și eficiență energetică.

Totodată, așa cum a precizat și prim – ministrul Nicolae Ciucă România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune. Și, totodată, vestea bună este că și românii vor avea beneficii în urma realizării acestui proiect important.”