Ministrul Sanatatii: AVERTISMENT de ULTIMA ORA, Pericolul pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii AVERTISMENT ULTIMA ORA, Pericolul Milioane Romani

Ministrul Sanatatii trage un foarte serios semnal de alarma cu un avertisment de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste despre un pericol foarte serios reprezentat de gripa, Guvernul Romaniei urmand a decide daca va fi declarata epidemie de gripa in tara noastra in urma unei analize facute joi.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre masurile care ar urma sa fie impuse daca va fi declarata epidemie de gripa in Romania, iar asta pentru ca vorbim despre foarte multe infectari inregistrate in ultimele saptamani in randul romanilor, iar autoritatile discuta serios declararea epidemiei pentru a-i proteja pe romani.

“Joi vom primi cifrele pentru saptamana care a trecut, si atunci vom avea in vedere scenariul care rezulta din prelucrarea acestor cifre. Masca va fi obligatorie in unitatile spitalicesti, insa este foarte clar ca evitarea aglomeratiei, si utilizarea mastii de catre persoanele aflate la risc, atunci cand intra in zone aglomerate, este recomandata in continuare.

Eu cred ca sunt inca medicamente, o sa dam publicitatii o lista extinsa cu medicamente similare, rugamintea catre farmacisti, medicii de familie, dar si populatie, este sa caute unul dintre aceste medicamente, nu conteaza denumirea comerciala, importanta fiind substanta activa. Noi am facut o evaluare in cursul acestei zile, si pentru ibuprofen si paracetamol, in aceasta luna asteptam sa creasca afluxul catre farmacii.

Nu Guvernul declara o epidemie de gripa, cifrele sunt cele relevante, si impun conform reglementarilor Centrului European de Control al Bolilor sa consideram ca suntem intr-o perioada epidemica. O crestere cu cate 20% timp de 3 saptamani consecutiv, si o proportie de minim 10% din probele testate sunt confirmate pentru gripa, inseamna ca este epidemie.

Este vorba despre masuri (n. red. intrebat despre masuri epidemice) de la nivelul spitalelor, care sunt masuri generale adresate populatiei, si pe de o parte spitalelor, care trebuie sa isi adapteze programul de vizita in functie de aceasta situatie, mai ales in cazul sectiilor unde exista pacienti cu risc crescut daca se imbolnavesc de gripa, personalul medical trebuie sa utilizeze in interior inclusiv masca.

Practic sunt reactualizate toate regulile de igiena, si regulile de prevenire a infectiilor, astfel incat riscurile de transmitere sa fie cat mai mici. Din ce se intampla anul acesta, sezonul gripal e declarat cu 3/4 saptamani fata de unul obisnuit, gripa incepand sa circule mult mai repede si mai intens. Se va termina si cu 3/4 saptamani mai repede, dar in acest an, avand in vedere restrictiilor anilor precedenti, circulatia virusurilor a fost mai ridicata fara masuri de protectie.”