Ministrul Sanatatii: Motivele Masurilor de ULTIMA ORA Luate de Urgenta in Romania

Ministrul Sanatatii Motivele Masurilor ULTIMA ORA Luate Urgenta Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial motivele masurilor de ultima ora care au fost luate in Romania pentru toti romanii, iar asta pentru ca vorbim despre decizii de urgenta luate din cauza numarului mare de cazuri de gripa din ultima vreme, totul fiind gandit in asa fel incat epidemia sa nu fie declarata, deloc.

Ministrul Sanatatii explica faptul ca din cauza unei legi adoptate in primul an al pandemiei de Coronavirus, care inca nu s-a terminat, daca s-ar declara epidemie de gripa, s-ar reintroduce masurile de izolare si carantina pentru persoanele infectate, sau contacti, asa ca nu se doreste acest lucru in cazul saptamanilor epidemice de gripa.

“Suntem in stare de alerta epidemica, asa o vom intitula, pentru ca asa este formulata, instructiunea se va referi la o stare de alerta epidemica, iar masurile sunt cele precizate anterior. Medicamentele au inceput sa revina in farmacii, avem intalnire cu distribuitorii si producatorii, sunt convins ca gasim o solutie, trebuie sa aprovizioneze cu oricare dintre produsele de pe liste.

Trebuie sa avem toate stocurile de antivirale la toate spitalele, unele spitale au stocuri pentru un an de zile, altele au stocuri foarte mici. Aceasta a fost una dintre discutiile cu DSP-urile, sa echilibram aceste stocuri, incat fiecare spital sa dispuna de stocuri pentru 3 luni, pentru ca oricum aceasta situatie nu va dura foarte mult in Romania in urmatoarele saptamani.

Nu vreau sa confundam lucrurile (n. red. intrebat in ce conditii se declara epidemie de gripa, si cine raspunde pentru consecintele nedeclararii) internarea in spitale nu are nicio legatura cu partea cu declararea epidemiei. Acolo discutam despre carantina si izolare, inclusiv a contactilor, despre asta discutam. Situatia poate fi mai dificila in unele spitale, dar noi de asta am facut centrele de evaluare ambulatorie.

Facem apel la adresabilitate la medicul de familie, este varianta fireasca, si nu avem in momentul de fata semnale ca, cu exceptia unor spitale care sunt profilate, in care si alte spitale, asa cum a fost in perioada pandemiei, sa poata primi persoane cu viroze respiratorii. Nu se pune problema colmatarii sectiilor de primiri-urgente.

Monitorizam cu atentie, si nu avem informatii referitoare la o supraaglomerare a sectiilor de terapie intensiva in momentul de fata. Parerea mea este ca nu vom ajunge la un numar mare de cazuri de gripa, deja aceasta situatie dureaza de 3 saptamani, si in 2/3 saptamani, cel mult, vom asista la o scadere a numarului de cazuri, dar nu putem lua masuri care sa blocheze din nou activitatea economica sau sociala in Romania.”