Anuntul ECDC Care ALARMEAZA Europa, Alerta pentru Toate Tarile

Anuntul ECDC ALARMEAZA Europa Alerta Toate Tarile

ECDC a emis un anunt care alarmeaza toata Europa in momentul de fata, iar asta pentru ca o alerta pe care expertii europeni o aduc in atentia oamenilor in momentul de fata are in centru una dintre noile subvariante ale tulpinii Omicron a Coronavirus, cea XBB.1.5, declarata ca fiind cu potential contagios extrem de ridicat, in baza datelor de pana acum.

ECDC se bazeaza pe date transmise de catre SUA, si Marea Britanie, in principal, in legatura cu subvarianta XBB.1.5, iar ele ne arata ca aceasta are a doua cea mai mare rata de crestere a contagiozitatii dintre toate variantele Coronavirus de pana acum, fiind doar in urma celei BA.1, varianta originala a tulpinii Omicron.

ECDC vorbeste mai jos despre ce fel de pericol poate reprezenta aceasta subvarianta a Coronavirus pentru toata Europa, iar asta deoarece ea poate deveni dominanta foarte rapid, si poate genera noi numere mari de infectari in principalele tari europene in cursul saptamanilor urmatoare, ceva ce desigur ca poate fi o problema majora.

“XBB.1.5 este o sub-linie a XBB, cu o mutație RBD suplimentară S486P. Această descendență a fost detectată pentru prima dată în SUA, cu date de colectare a probelor din 22 octombrie 2022, iar de atunci descendența a crescut. XBB 1.5 prezintă a doilea cel mai mare avantaj de creștere până în prezent, al doilea numai după BA.1 (filiația originală Omicron).

Se estimează în prezent că descendența are un avantaj mare de creștere față de descendența care circulau anterior în America de Nord (139%) și Europa (137%), deși aceste estimări sunt asociate cu o incertitudine semnificativă. Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (US CDC) raportează o durată de dublare de nouă zile în proporție de XBB.1.5.”