Ministrul Sanatatii: IMPORTANTE Anunturi Oficiale, Situatia Ingrijoratoare in Romania

Ministrul Sanatatii IMPORTANTE Anunturi Oficiale Situatia Ingrijoratoare Romania

Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe milioanele de romani din intreaga tara despre situatia ingrijoratoare care se inregistreaza in momentul de fata la nivelul intregului teritoriu, iar asta pentru ca saptamanile de alerta epidemica de gripa au explicatia aparitiei si intensitatii oferite de catre Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre ceea ce a generat aceasta situatie, dar si despre masurile care sunt luate in momentul de fata, inclusiv in ceea ce priveste readucerea Tamiflu in farmacii, antiviralul special creat pentru lupta cu gripa urmand a ajunge rapid in perioada urmatoare in acestea, la fel ca si in spitale.

“A fost o perioada mai dificila pentru ca am avut o crestere neasteptata a numarului de cazuri pentru aceasta perioada a anului. Ultima epidemie serioasa a fost in sezonul 2018 – 2019, iar atunci am avut nu mai putin de 200 de decese in care era o legatura de cauzalitate directa produsa de infectia cu virusul gripal, insa toate aceste episoade epidemice apareau mai tarziu.

Ele apareau in luna februarie, sau cel mai devreme in perioada sfarsitului lunii ianuarie, inceputul lunii februarie. Intre timp, datorita unor particularitati ale circulatiei virusurilor gripale, in special potentata de catre pandemie, aceasta perioada a fost devansata, iar numarul mare de viroze inregistrate in Europa, sau SUA, a inceput chiar din luna decembrie.

Noi am avut trei saptamani consecutive de crestere, fata de un maxim asteptat pentru aceasta perioada, totdeauna comparam cu o medie multianuala a acestei perioade, dar numarul total de cazuri de viroze respiratorii inregistrat intr-o saptamana e similar, sau cel putin apropiat, de ceea ce se intampla cu 4 ani in urma, dar in luna februarie. E vorba de un decalaj.

Suprapunerea sarbatorilor cu aceasta perioada cu un numar mare de viroze respiratorii a adus si la aparitia unor sincope in aprovizionarea cu medicamente banale, de altfel, antitermice, sau antiinflamatorii. Discutia acum este legata si de antivirale. Stiti ca avem un antiviral numit Tamiflu, care exista, am verificat alaltaieri, am avut o discutie cu producatorul, si am inteles ca o cantitate mare a fost preluata pentru distributie in farmacii.

Pe noi ne intereseaza in momentul de fata sa asiguram cantitatile necesare si pentru spitale, pentru ca ele trateaza formele grave de gripa, iar precizarea pe care eu am facut-o, si asupra careia insist, fara sa fie o inventie a mea, sau o restrictie, faptul a antiviralele si antibioticele se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, aceasta este legea.”