Ministrul Apararii face 2 Anunturi IMPORTANTE Legate de SUA, Armata Romana si NATO

Ministrul Apararii face 2 Anunturi IMPORTANTE Legate SUA Armata Romana NATO

Ministrul Apararii aduce in atentia romanilor din toata tara 2 anunturi foarte importante care au legatura cu SUA, Armata Romana, NATO si Ucraina, iar asta pentru ca vorbim despre o serie de discutii purtate cu comandantul Marinei Militare a SUA in legatura cu situatia regionala de securitate, si cooperarea cu armata tarii noastre.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce s-a discutat, dar si despre intalnirea avuta cu omologul sau din Ucraina, in cadrul discutiilor in format Ramstein, intalnirile fiind extrem de importante pentru asigurarea constanta suportului pentru Ucraina, dar si a protejarii Romaniei in contextul razboiului.

“Am avut o discuție foarte bună cu comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiralul Mike Gilday. Situația regională de securitate, cu accent pe spațiul riveran Mării Negre, a fost unul dintre subiectele aflate pe agenda întâlnirii. Regiunea are o mare încărcătură strategică pentru securitatea euro-atlantică, iar România apreciază efortul SUA de a disloca efective și capabilități consistente pe flancul estic aliat și, implicit, în țara noastră.

O atenție deosebită am acordat-o stadiului cooperării bilaterale în domeniul naval și a diversificării instruirii navale comune, în condițiile limitării prezenței militare în Marea Neagră a statelor non-riverane, precum și din cauza războiului din Ucraina.

La rândul său, locțiitorul șefului Apărării a evidențiat eficiența în planul descurajării și impactul pozitiv în planul instruirii pe care o au militarii americani în activitatea curentă, alături de militarii români. „După declanșarea războiului în Ucraina, creșterea rapidă a prezenței americane pe malul românesc al Mării Negre a însemnat și adaptarea rapidă și fără sincope a programului de instruire a forțelor noastre.

Am participat, astăzi, la cea de-a opta reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc în Baza Aeriană Ramstein, Germania. Cu această ocazie am avut și o discuție cu omologul meu Oleksii Reznikov, care a condus delegația Ucrainei. Cred cu tărie că am dat dovadă de hotărâre și eficiență în sprijinirea Ucrainei vecine, dar și în consolidarea unității noastre.

Peste 50 de țări și organizații s-au reunit pentru o singură cauză, susținând o națiune liberă și democratică, împotriva agresiunii ilegale şi neprovocate a Federației Ruse. Trebuie să continuăm să oferim sprijin multidimensional Ucrainei pentru a o ajuta să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială. Consider că unitatea noastră, valorile împărtășite și democrația nu sunt doar simple declarații, ci se constituie în acțiuni care produc rezultate concrete.”