Ministrul Sanatatii face 2 Anunturi de ULTIMA ORA cu Hotarari care Afecteaza Romania

Ministrul Sanatatii face 2 Anunturi ULTIMA ORA Hotarari Afecteaza Romania

Ministrul Sanatatii a facut 2 anunturi de ultima ora cu hotarari foarte importante care afecteaza toata Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca intr-o prima faza vorbeste despre o decizie de a semna o noua colaborare in domeniul medical intre Romania si Franta, cu detalii din memorandum disponibile mai jos.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre faptul ca incepand de zilele trecute este posibila vaccinarea impotriva Coronavirus, chiar si cu prima doza, folosind noul vaccin imbunatatit, care tinteste variantele BA.4 si BA.5 ale Coronavirus, cele care circula in momentul de fata cu intensitate in mai toata Europa.

„Dezvoltarea colaborării în domeniul medical între România și Franța parafată la Paris de miniștrii sănătății din România și Franța. Astăzi, 26 ianuarie 2023, a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere de către ministrul Sănătății din România, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și ministrul Sănătății și Prevenției din Republica Franceză, François Braun. Au participat la discuții si la ceremonie oficiali ai ministerului de profil din Franța și membri ai Ambasadei României în Franța.

Memorandumul semnat la Paris, reglementează cadrul legal de cooperare în domeniul sănătății și include schimbul de informații cu privire la organizarea sistemelor de sănătate și de asigurări de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și a riscurilor epidemice, prevenirea și abordarea integrată a bolilor netransmisibile și reducerea factorilor de risc care sunt implicați în producerea acestora.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit în cursul zilei cu experți francezi în domeniul sănătății, iar ulterior va vizita si va avea consultări cu reprezentanți ai unor spitale din Paris, ai Agenției de Biomedicină și ai Înaltei Autorități pentru Sănătate, pentru dezvoltarea colaborării concrete în domeniul medical.

Printre temele de discuție se numără colaborarea în domeniul controlului cancerului, modele de bună practică în domeniul asistenței medicale primare, dezvoltarea serviciilor de medicină de urgență și asistență medicală spitalicească, și îmbunătățirea sistemului de asigurări de sănătate, Franța având unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din UE. În urma deciziei Comitetului Național de Vaccinologie, în mod similar cu alte țări europene, noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech) va fi disponibil începând de mâine, 27 ianuarie 2023, și pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată.

Până în prezent, acest tip de vaccin era folosit doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinul COVID-19 COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Acesta oferă protecție mai ales împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.”