Ministrul Apararii Informeaza cu Anunturi de ULTIMA ORA privind NATO, Armata Romana si Razboiul Rusiei

Ministrul Apararii Informeaza Anunturi ULTIMA ORA NATO, Armata Romana Razboiul Rusiei

Ministrul Apararii ii informeaza in mod oficial pe romanii din intreaga tara, printr-o serie de anunturi de ultima ora, cu privire la masurile NATO, Armata Romana, dar si razboiul Rusiei cu Ucraina, el avand intrevederi cu reprezentanti ai ministerelor de aparare din Portugalia si Qatar in ultimele zile.

Ministrul Apararii vorbeste despre foarte importanta prezenta a militarilor portughezi in Romania in momentul de fata ca parte a trupelor NATO menite sa protejeze flancul estic al aliantei, dar si despre foarte importanta cooperare dintre alianta si Qatar in domeniul apararii in ultimii ani, o cooperare care va continua.

“Piloții români și cei portughezi se antrenează împreună! Un proiect despre care am discutat cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Portugheze, amiralul António Silva Ribeiro, care se află zilele acestea în vizită în țara noastră. Prezența militarilor portughezi în România este importantă atât din punct de vedere operațional, cât și din cel al solidarității transatlantice și europene în fața agresiunii Federației Ruse în Ucraina.

Apreciez contribuția pe care toți militarii aliați din Brigada Multinațională Sud-Est o au la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării și securității României. Agenda de discuții s-a axat pe stadiul cooperării în domeniul apărării, evoluția situației de securitate din estul Europei, precum și pe programul comun de instruire.

De asemenea, dialogul a vizat proiectul pregătirii în Republica Portugheză a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române. Am apreciat contribuția contingentului portughez, alături de cel polonez și de cel din Republica Macedonia de Nord, precum și a celorlalți militari aliați din Brigada Multinațională Sud-Est, la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării și securității României.

L-am primit, astăzi, la sediul MApN, pe ambasadorul Statului Qatar la București, Osama Yousef A.A. Alqaradawi. Cooperarea bilaterală în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva Qatarului ca stat partener al Alianței Nord-Atlantice, dar şi prin prisma altor formate internaţionale la care România este parte, a fost unul dintre principalele subiecte abordate. De asemenea, am discutat și despre provocările mediului de securitate internațional și am evidențiat implicarea și eforturile României pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Astfel, a fost evidențiat interesul reciproc pentru dezvoltarea cadrului juridic existent între cele două state, precum și pentru identificarea unor domenii de interes comun care să contribuie la creșterea nivelului cooperării bilaterale, având în vedere atât valorificarea eficientă a resurselor, cât și o raportare coerentă și concretă la provocările mediului de securitate internațional.”