Presedintele Chinei Merge la Moscova pentru a se Intalni cu Putin

Presedintele Chinei Merge la Moscova pentru a se Intalni cu Putin

Presedintele Chinei, Xi Jinping, merge in Rusia, la Moscova, pentru a se intalni cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, vizita de stat fiind programata intre 20 – 22 martie 2023, motivele oficiale avand la baza problemele generate de catre razboiul din Ucraina.

Aceasta este prima vizita pe care Xi Jinping o face in Rusia de la debutul razboiului din Ucriana, Vladimir Putin intalnindu-se totusi cu acesta in diverse ocazii, in tari terte, insa cooperarea dintre cele doua tari pare sa fie la niveluri tot mai ridicate acum.

“Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite de stat în Rusia, între 20 și 22 martie, pentru a discuta despre schemele de evaziune a sancțiunilor și interesul chinez de a media o soluționare negociată a războiului din Ucraina.

Kremlinul a declarat că Putin și Xi plănuiesc să semneze documente bilaterale nespecificate și să discute probleme de actualitate în parteneriatul cuprinzător al Rusiei și Chinei.

Companiile chineze au vândut puști, piese de drone și echipamente unor entități rusești care ar putea fi folosite în scopuri militare, iar agențiile de informații occidentale au declarat că conducerea chineză ia în considerare furnizarea de echipamente letale Rusiei.

Probabil că Xi intenționează să discute scheme de evaziune a sancțiunilor cu Putin și oficialii ruși pentru a sprijini vânzarea și furnizarea de echipamente chinezești către Rusia. ISW a evaluat anterior că președintele belarus Alexander Lukașenko și Xi au semnat un pachet de 16 acorduri la 1 martie care ar putea facilita evaziunea rusă a sancțiunilor prin canalizarea produselor chineze prin Belarus.

De asemenea, probabil că Xi își propune să promoveze eforturile chineze care vizează poziționarea Chinei ca un mediator terț imparțial pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina. China a lansat un amplu plan de pace în 12 puncte pentru războiul din Ucraina pe 24 februarie, deși rămâne neclar ce propuneri chineze mai definitive pentru o soluționare negociată a războiului ar cuprinde.

Xi ar putea încerca să valorifice succesul său în medierea restabilirii legăturilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită într-un efort mai amplu de mediere în acest război.”