Vladimir Putin nu ar fi Obtinut ceea ce Dorea din Intalnirea cu Xi Jinping

Vladimir Putin nu ar fi Obtinut ceea ce Dorea din Intalnirea cu Xi Jinping

Vladimir Putin nu ar fi obtinut tot ceea ce si-ar fi dorit de la intalnirea cu Xi Jinping, iar asta deoarece presedintele Rusiei ar fi incercat sa il convinga pe presedintele chinez sa fie de acord cu un acord bilateral nelimitat in materie de cooperare, dar asta nu s-ar fi intamplat.

“A doua zi a vizitei președintelui chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin a continuat să sugereze că Putin nu a reușit să asigure parteneriatul bilateral fără limite cu China pe care probabil îl spera.

Putin și Xi au semnat o „Declarație comună a Federației Ruse și a Republicii Populare Chineze privind aprofundarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice, intrarea într-o nouă eră” la 21 martie, care a subliniat că relațiile ruso-chineze sunt cuprinzătoare, strategice și la nivel global, cel mai înalt nivel din istorie.

Declarația comună subliniază o varietate de intenții bilaterale și afirmă angajamentul Rusiei și Chinei față de suveranitatea statului și integritatea teritorială a celuilalt, printre alte promisiuni diplomatice.

Totuși, angajamentele luate de Xi și Putin au fost în mod semnificativ dezechilibre, indicând faptul că Xi este de acord cu o versiune mai rezervată a relațiilor ruso-chineze decât dorește probabil Putin, așa cum a observat ISW pe 20 martie.

Xi l-a lăudat pe Putin, a reafirmat angajamentul Chinei față de Rusia în cadrul CSONU și a amplificat poziția Chinei cu privire la o reglementare politică a războiului din Ucraina; dar Xi nu a mers cu mult mai departe decât să ofere aceste declarații.

Putin, în schimb, a anunțat o serie de măsuri care semnalează orientarea și dependența continuă a Rusiei față de China în sectoarele energetice și economice, care par foarte unilaterale în comparație cu angajamentele relativ temperate ale lui Xi.

În plus, Xi nu a semnalat intenția de a oferi sprijin pentru războiul Rusiei în Ucraina dincolo de asigurări diplomatice vagi, ceea ce este probabil un pas în jos față de ceea ce Putin spera să obțină în negocieri.”