Nicolae Ciuca a Discutat cu Premierul Moldovei Despre Extinderea Parteneriatului Strategic

Nicolae Ciuca a Discutat cu Premierul Moldovei Despre Extinderea Parteneriatului Strategic

Nicolae Ciuca vorbeste mai jos despre discutiile cu omologul sau din Republica Moldova pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu Romania, in vederea sustinerii integrarii europene a tarii noastre vecine in cel mai scurt timp posibil.

Am avut un dialog aplicat şi pragmatic cu omologul meu de la Chișinău, Dorin Recean, despre aprofundarea și extinderea Parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar și despre subiecte de interes comun, inclusiv în plan sectorial.

Suntem alături de cetățenii Republicii Moldova pentru un trai mai bun, prin asistenţă financiară nerambursabilă, furnizarea de energie electrică, de păcură, de alte produse energetice, precum și dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state, prin valorificarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Am discutat despre renovarea, dar şi construcţia de noi poduri peste râul Prut, deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei și implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniţă.

Am convenit împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova și cu colegii de la Chișinău să identificăm noi oportunități de dezvoltare, să le asigurăm finanțarea prin contribuție bilaterală și să încurajăm investițiile.

Prin sprijinul pe care îl oferim și expertiza noastră dorim să facilităm procesul de aderare și de conectare al Republicii Moldova cu spațiul european. Nu este un drum uşor, dar este un efort necesar și benefic.

Este singura opţiune care oferă cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate. Capitalul de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional de care se bucură Republica Moldova trebuie în continuare fructificat pentru a construi o țară mai sigură, mai prosperă, europeană și a o transforma într-un furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi, deopotrivă, al Uniunii Europene.