Ministrul Apararii: Informarile de ULTIM MOMENT privind NATO si Razboi din Ucraina

Ministrul Apararii Informarile ULTIM MOMENT NATO Razboi Ucraina

Ministrul Apararii ii informeaza din nou in mod oficial pe milioanele de romani din toata tara in legatura cu evolutiile recente care au legatura atat cu NATO, cat si cu razboiul din Ucraina, iar asta pentru ca o intalnire cu omologul sau polonez a dus la un schimb de informatii cu privire la extinderea cooperarii dintre tari.

Ministrul Apararii explica mai jos ceea ce s-a hotarat in urma discutiilor care au avut loc, iar asta pentru ca vorbim despre o situatie exceptionala generata de catre razboiul din Ucraina, iar asta impune extinderea cooperarii cu multe tari partenere din cadrul NATO, in special cele care sunt si aproape de noi.

“Am fost onorat să îl primesc, astăzi, la sediul Ministerului Apărării, pe omologul meu din Polonia, Mariusz Błaszczak. L-am asigurat că Polonia este şi rămâne un aliat important și un partener strategic pentru România. Parteneriatul îndelungat dintre țările noastre, demonstrat de contacte frecvente, a dus la maturizarea unor proiecte importante, precum abordarea unitară a posturii de apărare şi descurajare pe flacul estic.

Contingentul de militari români aflaţi la Bemowo Piskie şi cel de militari polonezi aflaţi la Craiova reprezintă un exemplu de succes al cooperării în spiritul apărării colective. În cadrul întâlnirii, am abordat și problematica sprijinului umanitar pe care îl acordăm Ucrainei, în contextul securitar deosebit de complex, generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. România și Polonia condamnă ferm atacurile Rusiei soldate cu distrugerea infrastructurii critice și uciderea civililor.

În cadrul întrevederii a fost salutat nivelul consistent al cooperării dintre cele două ţări, remarcându-se coerența și convergența ideilor și punctelor de vedere naționale, bazate pe obiective comune, atât în plan bilateral, cât şi la nivelul NATO şi al Uniunii Europene. Agenda discuțiilor a cuprins și aspecte ale cooperării în cadrul NATO, din perspectiva viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum și cele referitoare la cooperarea în cadrul UE.

În context, oficialul român a subliniat relevenţa Formatului B9, respectiv coordonarea strânsă între statele de pe flancul estic și promovarea unor poziţii unitare la viitorul Summit Aliat de la Vilnius. În încheierea discuțiilor, cei doi oficiali au convenit necesitatea continuării proiectelor bilaterale, a consolidării dialogului politic și a dimensiunii de cooperare practică, în beneficiul ambelor părți.

Dialogul româno-polon pe teme politico-militare dintre cei doi miniştri a continuat la sediul Guvernului României, în cadrul unei sesiuni comune a celor două Cabinete. România și Polonia au un nivel de cooperare consistent; Polonia este şi rămâne un aliat important și un partener strategic pentru țara noastră.”