Ministrul Apararii: Informarea cu Anunturi de ULTIMA ORA privind Armata Romana, NATO, UE si Moldova

Ministrul Apararii Informarea Anunturi ULTIMA ORA Armata Romana NATO UE Moldova

Ministrul Apararii ii informeaza pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu o serie de anunturi de ultima ora, care vizeaza atat Armata Romana, cat si NATO, UE, sau Republica Moldova, totul in urma unei vizite pe care a efectuat-o recent la Chisinau pentru a discuta cu omologul sau moldovean.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre cooperarea stransa dintre Romania si Republica Moldova, atat in domeniul militar, cat si in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, si cooperarea cu NATO, plus sustinerea foarte mare care este oferita tarii noastre vecine in contextul razboiului dintre Ucraina si Rusia.

“M-am întâlnit, astăzi, la Chișinău, cu omologul meu moldovean Anatolie Nosatîi. Agenda discuţiilor a vizat aspecte legate de stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării și teme asociate cooperării în context regional, NATO și UE. Trebuie să continuăm să ne implicăm, la nivel internațional, pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă.

Felicit autoritățile de la Chișinău pentru modul în care au gestionat aceste provocări. Pentru România, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică. Țara noastră pledează constant pentru sporirea sprijinului UE pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, consolidarea capacităților de apărare și contracararea amenințărilor hibride. Având în vedere încercările persistente de destabilizare cu care se confruntă Republica Moldova, ca parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse, această susținere este esențială.

În context, a fost reflectată substanța dialogului bilateral foarte bun la nivel înalt, evidențiindu-se vizita recentă la București a omologului din Republica Moldova pentru participarea la prima ediție a Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, co-organizată la București de România și Ucraina, în data de 13 aprilie, precum și reuniunea trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina desfășurată la nivelul ministerelor afacerilor externe și ale apărării, în marja aceluiași eveniment.

În context bilateral a fost evidențiată cooperarea foarte bună în domeniul învățământului militar și a instruirii în comun. În ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării, vreau să evidențiez nivelul excelent al relațiilor noastre, cât și deschiderea specialiștilor din Ministerul Apărării Naționale de a răspunde solicitărilor de sprijin. Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică.

Totodată, oficialul român a salutat misiunea civilă recent înființată, ce va contribui semnificativ la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor ale Republicii Moldova, precum și la securitatea cibernetică și combaterea amenințărilor hibride, inclusiv a dezinformării. Miniștrii Tîlvăr și Nosatîi au reliefat importanța participării la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), a cărei președinție rotativă va fi preluată, în luna august, de România.”