Ministrul Educatiei: Mesajul pentru Elevi, Ordinul de ULTIMA ORA pentru Scoli si Profesori

Ministrul Educatiei Mesajul Elevi Ordinul ULTIMA ORA Scoli Profesori

Ministrul Educatiei transmite un mesaj extrem de important pentru milioanele de elevi si parinti din toata Romania la ora actuala, iar asta pentru ca le aduce in atentie faptul ca scoala are rolul de a-i invata pe elevi cu sa devina dulti responsabili, care isi cunosc drepturile si sunt preocupati de mediul care ii inconjoara.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos despre unele dintre noile reguli care sunt impuse pentru acordarea gradatiilor de merit pentru profesorii din Romania, noua metodologie fiind foarte importanta pentru cei care asteapta sa le primasca de la unitatile de invatamant in care profeseaza, si nu numai.

“O educație mai bună înseamnă o lume mai bună. Pe lângă științe exacte, cultură și artă, școala are rolul de a-i învăța pe elevi cum pot deveni adulți responsabili. Adulții care își cunosc drepturile sunt mai preocupați de societatea în care trăiesc. Le pasă de mediul înconjurător și dau dovadă de respect față de ceilalți oameni.

Școala le va insufla elevilor aceste valori – de aceea, am inclus în curriculumul național noi competențe civice și de protejare a mediului. De ce este importantă educația civică? Cu acest instrument, elevii vor fi mai conștienți de lumea în care trăiesc și vor dezvolta abilități folositoare pe tot parcursul vieții. Ei vor ști care este rolul lor în societate și vor fi mai încrezători să acționeze cand va fi nevoie. Împreună reușim!

Gradația de merit se acordă personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar şi personalului didactic de conducere, de îndrumare şi control. Gradaţia de merit prevăzută de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deţinut, conform legii.

Numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere și îndrumare şi control ocupate în luna februarie 2023, conform programului EduSal, la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, se scade numărul de gradaţii acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2023.

Având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani. La calcul nu se iau în considerare perioadele de suspendare a plăţii gradaţiei de merit din motive neimputabile angajatului sau ca urmare a rezervării postului didactic/catedrei în baza prevederilor art. 255 alin. (1) – (6) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi se respectă încadrarea în numărul maxim de gradaţii de merit aprobate la momentul revenirii pe post.”