Ministrul Sanatatii: PREMIERA de ULTIMA ORA Anuntata pentru Sistemul de Sanatate Romanesc

Ministrul Sanatatii PREMIERA ULTIMA ORA Anuntata Sistemul Sanatate Romanesc

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o premiera de ultima ora pentru sistemul de sanatate romanesc, Alexandru Rafila semnand un ordin extrem de important care stabileste normele specifice pentru teleradiologie ca serviciu medical in cadrul telemedicinei, ministrul PSD anuntand acest ordin de ceva timp.

Ministrul Sanatatii explica in normele de mai jos ce inseamna teleradiologia, si de ce serviciul medical este unul extrem de important in cadrul telemedicinei, Alexandru Rafila dorind sa le ofere romanilor mai multe servicii medicale moderne, una dintre initiativele cu care ministrul PSD a impresionat multa lume.

“În înțelesul prezentelor norme specifice, în cadrul telemedicinei, teleradiologia este un serviciu medical care constă în: transmiterea electronică a imaginilor radiologice cu ajutorul tehnologiilor digitale de captare a imaginii, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală și stabilirii unui diagnostic.

Schimbul de imagini radiologice și date referitoare la pacient între entități medicale cu locații geografice diferite, în scopul interpretării primare a imaginilor sau în vederea consultării experților și revizuirii clinico-imagistice; modalitatea liber asumată de către medicul specialist în radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară de a practica în specialitatea radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară.

Telemedicina în medicina nucleară, în sensul prezentelor norme, se referă la reinterpretarea unei examinări imagistice sau obținerea unei alte opinii medicale. Teleradiologia respectă prevederile privind siguranța și confidențialitatea datelor cu caracter personal ale pacientului conform prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Si privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și ale Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare.

Interpretarea datelor aflate pe serverul de imagini al unui aparat nu constituie teleradiologie, indiferent de distanța fizică dintre server, aparat și punctul de interpretare, dacă serverul furnizează datele direct punctului de interpretare, fără interpunerea unei conexiuni de rețea sau dacă aparatul și punctul de interpretare se găsesc în aceeași/același clădire/grup de clădiri.”