Ministrul Sanatatii: Planul foarte IMPORTANT pentru Romania Semnat de Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii Planul IMPORTANT Romania Semnat Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial faptul ca a semnat o declaratie pentru un plan de actiune foarte important in Europa, Alexandru Rafila aducand in Romania strategia europeana privind Planul de Actiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale din Europa (SAP-E), dupa cum puteti vedea mai jos.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre ceea ce inseamna accidentele vasculare cerebrale, si cum acest plan poate ajuta intr-o foarte mare masura pentru tratarea mult mai buna a oamenilor care sufera din cauza acestor afectiuni, problema fiind una extrem de serioasa, iar Alexandru Rafila aduce imbunatatiri in sistemul medical romanesc.

“Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat până în anul 2030. Acest plan are ca scop reducerea semnificativă a numărului de cazuri de accidente vasculare cerebrale și a consecințelor acestora pe termen lung.

Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. Studiile arată că în absența implementării unor masuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea crește cu 25% în următorul deceniu. Pentru a contracara această tendință, Ministerul Sănătății din România a hotărât să se alăture eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate și durabile pentru prevenirea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa.

Declarația, semnată de Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse până în anul 2030: reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale; tratarea a cel puțin 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată (“stroke unit”) ca prim nivel de îngrijire.

Dezvoltarea de planuri naționale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanț de îngrijire; dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare. Prin semnarea acestei Declarații, Ministerul Sănătății din România va susține dezvoltarea și implementarea unor măsuri la nivel național, cu scopul de a îmbunătăți întregul lanț de îngrijire a pacienților cu accident vascular cerebral, inclusiv.

Dezvoltarea de strategii de prevenție primară și secundară, îmbunătățirea serviciilor de medicină de urgență, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare și îmbunătățirea calității îngrijirilor pe termen lung. Ministerul Sănătății va lucra pentru implementarea acestor măsuri în colaborare cu partenerii profesionali de la nivel național (Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătății condusă de prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu și Societatea de Neurologie din România.”