Ministrul Sanatatii: Masurile cu IMPACT National pentru MILIOANE de Romani ai Tarii

Ministrul Sanatatii Masurile IMPACT National MILIOANE Romani Tarii

Ministrul Sanatatii anunta o serie de masuri foarte importante care vor avea un impact semnificativ asupra a milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca o noua Ordonanta de Urgenta, care este pregatita pentru adoptare, va viza produsele din tutun, dar si cele conexe acestora, cum ar fi tigarile electronice.

Ministrul Sanatatii explica ma jos de ce este necesara o reglementare printr-o Ordonanta de Urgenta, insa si ce fel de schimbari urmeaza ea sa aduca pentru milioanele de romani care beneficiaza de pe urma acestui tip de produse, insa ea trebuie sa fie adoptata in mod oficial de catre Guvernul Romaniei inainte de a intra in vigoare.

“Necesitatea unor reglementări care să cuprindă obligațiile legale pentru punerea pe piață a noilor produse din tutun încălzit. Totodată, Comisia Europeană a sesizat apariția pe piața Uniunii a acestor produse noi și a emis, în 29 iunie 2022, Directiva delegată (UE) 2022/2100 de modificare a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit, care prevede obligații și termene explicite pentru țările membre al UE.

La art. 11 se modifică titlul și alin.(1), prin cuprinderea și a produselor din tutun încălzit în reglementare, astfel: se exceptează de la prevederile art. 9 alin. (2) şi art .10 produsele din tutun pentru fumat, altele decât țigaretele, tutunul de rulat, tutunul pentru narghilea și produsele din tutun încălzit. În acest caz și în plus față de avertismentul general specificat la art. 9 alin. (1), fiecare pachet unitar și orice ambalaj exterior al acestor produse poartă unul dintre avertismentele sub formă de text incluse în lista din anexa I.

Prezenta Ordonanță de urgență a Guvernului transpune Directiva Delegată (UE) 2022/2100 a Comisiei din 29 iunie 2022 de modificare a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 283 din 3 noiembrie 2022.

Descrierea generală a beneficiilor şi costurilor estimate ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ. Beneficiul adoptării prezentului act normativ este reprezentat de crearea cadrului legal adecvat pentru punerea pe piata a tuturor produselor din tutun, respectiv prin includerea produselor din tutun încălzit. De asemenea, proiectul de act normativ are în vedere asigurarea protecției sănătății populației pe teritoriul României.

Adoptarea prezentului proiect de Ordonanță de Urgenţă a Guvernului are caracter social, prin asigurarea etichetării corecte a produselor din tutun încălzit. Proiectul de act normativ contribuie la protejarea sănătății generale a populatiei, prin prevederea de mesaje de atenționare adecvate fiecarui tip de produse din tutun existente pe piață.”