Armata Romana Monitorizeaza Traficul Maritim din Marea Mediterana

Armata Romana Monitorizeaza Traficul Maritim din Marea Mediterana

Armata Romana monitorizeaza, prin Fregata “Regele Ferdinand” a Fortelor Navale Romane, traficul maritim din Marea Mediterana, iar asta pentru ca fortele militare romane contribuie la misiunea EUNAVFOR MED IRINI, care se deruleaza la ora actuala.

Armata Romana explica mai jos cum se desfasoara operatiunea, dar anunta deasemenea si ca fregata a ajuns in portul Catania, unde are refacuta capacitatea de lupta, pentru a-si continua misiunile de monitorizare a traficului maritim din Marea Neagra.

Fregata „Regele Ferdinand” execută misiuni de monitorizare a traficului maritim din Marea Mediterană.

Echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a început misiunea sub stindardul Operației EUNAVFOR MED IRINI. Nava a executat, în perioada 13-19 mai, numeroase activități complexe pe mare, în cooperare cu celelalte nave militare din gruparea navală a operației Uniunii Europene, precum și la bordul unei nave comerciale din raionul de responsabilitate.

După plecarea din portul militar Souda, Insula Creta, sâmbătă, 13 mai, marinarii militari români au luat cap-compas zona de operație, unde au aplicat procedurile de interogare a navelor comerciale prin canalele radio, proces care se va executa continuu, 24 de ore din 24, până la încheierea misiunii din bazinul medieteranean.

De asemenea, echipa de inspecție și control de la bordul fregatei a desfășurat prima vizită la bordul unei nave comerciale. Militarii români au prezentat echipajului navei civile Operația IRINI și i-au asigurat pe marinarii de la bord de faptul că pot conta pe sprijinul navelor militare din gruparea navală care operează în Mediterana, în cazul în care întâmpină anumite situații care îi pot pune în pericol siguranța.

Ziua de joi, 18 mai, a avut un program deosebit, când navele din gruparea navală a Operației IRINI, fregata „Regele Ferdinand”, nava auxiliară germană FGS „Bonn” și fregata italiană ITS „Libeccio”, au desfășurat exerciții comune pe mare, manevre și evoluții navale, o secvență de fotografiere aeriană, precum și o activitate de reaprovizionare cu combustibil, pe mare.

Cu acest prilej, comandantul grupării, contraamiralul de flotilă Valentino Rinaldi, ambarcat la bordul fregatei ITS „Libeccio”, a

efectuat o vizită la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, pentru a transmite aprecierea sa față echipajul navei și pentru a se întâlni cu echipa de comandă.

La finalul unei săptămâni pline de activități de monitorizare a traficului maritim, precum și de antrenament pe mare, fregata „Regele Ferdinand” a acostat vineri, 19 mai, în portul Catania din Insula Sicilia, în vederea refacerii capacității de luptă și pregătirii misiunilor următoare din cadrul Operației EUNAVFOR MED IRINI.