Guvernul Romaniei Anunta o Ordonanta de Urgenta cu Masuri pentru Cadrele Didactice

Guvernul Romaniei Anunta o Ordonanta de Urgenta cu Masuri pentru Cadrele Didactice

Guvernul Romaniei a anuntat in aceasta seara ca isi sustine oferta initiala facuta pentru sindicatele din invatamant, cea prin care vrea sa adopte maine o Ordonanta de Urgenta prin care sa majoreze salariile profesorilor incepand din luna iunie, cu 1.000 de lei brut.

Guvernul Romaniei a facut acest anunt dupa ce sindicatele din invatamant au anuntat ca greva generala continua in Romania, lasand scolile inchise pentru o a doua saptamana, iar lucrurile nu par sa se apropie chiar atat de usor de finalul dorit de unii elevi si parinti.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public.

Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.

Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.