Ministrul Sanatatii: PROBLEMELE foarte IMPORTANTE din Romania Confirmate pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii PROBLEMELE IMPORTANTE Romania Confirmate Toti Romanii

Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor din tara despre problemele foarte importante cu care se confrunta in momentul de fata milioane de oameni, iar asta pentru ca aduce in atentie problema lipsei de cadre medicale in diverse regiuni din tara, el caracterizand-o ca o problema zonala, care afecteaza multe regiuni.

Ministrul Sanatatii explica deasemenea mai jos ceea ce a discutat cu sindicatele din sistemul de sanatate, care ameninta cu organizarea unei greve generale, dar Alexandru Rafila spune ca exista solutii pentru rezolvare dificultatilor cu care se confrunta foarte mult personal la ora actuala, din pacate.

“Nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul de medici în România este apropiat de media Uniunii Europene. Noi avem un deficit de medici zonal. Este o distribuţie neuniformă. În Bucureşti avem opt medici la o mie de locuitori, la nivel naţional avem trei, dar avem şi zone unde avem 1,7.

Deci e clar că politica de resurse umane, împreună cu autorităţile locale şi universităţile de medicină şi farmacie este răspunsul. Noi putem să creem cadru încât să existe atractivitate, o echilibrare a specialităţilor care sunt deficitare, iar acolo sigur că putem să scoatem mai multe locuri la rezidenţiat. Din fericire avem o strategie la momentul de faţă, lucrăm cu experţi OMS. Această problemă este că afectează toate ţările din regiunea europeană a OMS şi căutăm împreună răspunsuri.

Ideea e că trebuie să reţinem personalul medical care deja lucrează, să atragem alt personal medical şi să ne gândim ce le oferim acestor oameni, nu numai bani, ci şi unde trăiesc ei, confortul lor profesional. Noi putem să îmbunătăţim echipamente, consumabile şi aşa mai departe, să aibă confort profesional să-şi investigheze şi să-şi trateze pacienţii. Prin PNRR rezolvăm multe dintre aceste lucruri. 

E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar, cunosc foarte bine revendicările lor. Unele sunt mai vechi. Lucrul pe care l-am discutat şi l-am stabilit, şi sper să putem să ne ţinem de cuvânt şi unii, şi alţii, este următorul. Sunt trei categorii de revendicări.

În primul rând, este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate. Ştiţi că a fost o ordonanţă de urgenţă care a blocat angajările în tot sectorul public şi acest lucru suntem pe cale să-l realizăm. Am făcut o solicitare prin intermediul direcţiilor de sănătate publică legată de nevoile diverselor unităţi sanitare.”