Marius Budai: Declaratii privind IMPACTUL Ordonantei de URGENTA Importanta pentru Romania

Marius Budai Declaratii IMPACTUL Ordonantei URGENTA Importanta Romania

Marius Budai a oferit o serie de explicatii cu privire la impactul pe care o noua Ordonanta de Urgenta urmeaza sa il aiba in Romania, iar asta pentru ca ea este extrem de importanta, vizand cresterea salariilor profesorilor cu 1.000 de LEI brut, el afirmand ca se vor incepe negocieri cu ei si pe legea salarizarii, care va fi adoptata in Parlament.

Marius Budai vorbeste deasemenea si despre cresterea varstei de pensionare in MAI, spunand ca aceasta nu va avea loc imediat, ci va fi realizata treptat, astfel incat sa se evite un foarte mare val de pensionari, mai multe detalii despre planurile Guvernului Romaniei fiind oferite mai jos, pentru cei interesati.

“Decizia coaliției, transmisă de către prim-ministrul către noi doi, este să începem discuțiile imediat pe noua grilă de salarizare și, fac precizarea pentru toți, începem cu educația. Este prima prioritate a acestei coaliții și va fi și în Programul de Guvernare, așa cum au spus liderii coaliției, urmând să discutăm după aceea, așa cum este și normal, cu celelalte sindicate.

Noi avem și niște condiționalități în PNRR și nu trebuie să uităm de ele. Ce să aplicăm? O lege care încă nu este în vigoare ? Haideți să terminăm negocierile, haideți să discutăm cu Comisia Europeană, haideți să treacă legea de Parlament. Nu putem acuma să aplicăm ceva ce nu este în vigoare.

Eu personal nu am aceste semnale au fost discuții, au fost și foarte multe dezinformări. Nu se face o creștere a vârstei de pensionare bruscă, s-au luat în calcul măsuri tranzitorii, măsuri discutate cu sistemele, exact pentru a nu crea bulversări în sistem. Aceste măsuri tranzitorii le-am explicat și comisiei la ultima discuție pe care am avut-o la Bruxelles, de principiu.

Acum, la comisie, inclusiv astăzi dimineață, am avut un call cu și cu comisia, și cu Banca Mondială. Am transmis comisiei ultimele discuții pe care le-am avut în cadrul comisiei de muncă și observațiile primite în cadrul comisiei de muncă și din momentul în care amendamentele au devenit publice, au fost anumite observații, le-am trimis și pe acestea comisiei. Cred că până mâine, cel târziu poimâine, ne parvine de la Banca Mondială și ultima analiză de impact care va merge către Comisia Europeană.

Astfel încât am reușit cu Comisia Europeană să ajungem spre finalul discuției și ne-au promis că în termenul cel mai scurt, ne transmit și feedbackul dumnealor, pentru că la Ministerul Muncii, orice reformă s-a adoptat, am preferat să o discut întâi cu Comisia Europeană până la aprobarea finală, pentru a nu mai avea discuții pe jalon, ulterior aprobării.”