Marcel Ciolacu: Cererea de ULTIMA ORA a Presedintelui PSD Transmisa Oficial Romanilor!

Marcel Ciolacu Cererea ULTIMA ORA Presedintelui PSD Transmisa Oficial Romanilor

Marcel Ciolacu a facut o cerere extrem de importanta printr-un anunt de ultima ora, despre care milioane de romani din toata tara ar trebui sa stie, iar asta pentru ca foarte multi sunt, la ora actuala, afectati de greva din scoli si licee, iar presedintele PSD cere incetarea ei, dupa aprobarea unei Ordonante de Urgenta a Guvernului Romaniei.

Marcel Ciolacu spune ca revendicarile sindicatelor din invatamant ar fi fost rezolvate cu aceasta cerere, si spune ca profesorii trebuie sa revina la catedra, iar examenele nationale ar trebui sa fie tinute conform programului stabilit inainte de inceperea anului scolar, pentru ca tinerii elevi sa nu fie afectati.

“Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată. Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor soluții realiste și aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învățământ.

Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu și mai multă forță – să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor. Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar! Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate.

Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale. Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare.

Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice.”