Ministrul Educatiei: Anunturi de ULTIMA ORA, ce Aduce in ATENTIA a Milioane de Elevi, Parinti si Profesori

Ministrul Educatiei Anunturi ULTIMA ORA Aduce ATENTIA Milioane Elevi Parinti Profesori

Ministrul Educatiei face o serie de anunturi de ultima ora, pe care le aduce in atentia imediata a milioane de elevi, parinti si profesori ai scolilor si liceelor din toata Romania, iar asta pentru ca vorbeste despre efectele Ordonantei de Urgenta din 1 iunie, menita sa creasca salariile profesorilor si a personalului nedidactic.

Ministrul Educatiei explica si 2 informatii false care s-au distribuit in spatiul public, una conform careia Ordonanta de Urgenta ar fi neconstitutionala, si alta conform careia salariile ar urma sa scada, insa Ligia Deca explica faptul ca realitatea sta exact invers, si niciuna nu trebuie considerata ca fiind adevarata.

“Toate salariile din sistemul de învățământ cresc, niciun salariu nu scade! Am subliniat astăzi, la conferința de presă susținută la sediul Ministerului Educației, că toate salariile de bază vor fi majorate, ceea ce se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Rugăm cadrele didactice să revină la școală, astfel încât elevii să își poată da examenele. Cu toții ne dorim să putem finaliza acest an școlar în bune condiții!

Ultimele saptamani au reprezentat un semnal de alarma pe care l-am inteles. Apreciem solidaritatea de care au dat dovada profesorii si colegii lor in ultimele saptamani. Stim cu totii ca profesorii au nevoie de salarii decente, si cu siguranta merita mai mult respect din partea noastra, a guvernantilor, dar si din partea intregii societati.

Munca personalului scolii este una esentiala, asa cum ne-au aratat-o studiile, dar asa cum ne-a arat si pandemia, si cred ca intreaga societate isi doreste ca sectorul educational sa se aseze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al carierei didactice, al infrastructurii, dar si din punct de vedere al centrarii reale a educatiei pe elev.

La propunerea reprezentatilor sindicatelor, prin Ordonanta de Urgenta din 1 iunie, garantam o crestere de 1.000 de LEI brut pe luna pentru personalul didactic, si didactic auxiliar, si de respectiv 400 de LEI brut pe luna, pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din invatamant cresc, niciun salariu nu scade. Daca veti consulta avizul Consiliului Legislativ, veti vedea ca el a fost favorabil.

In cuprinsul avizului nu exista undeva mentionata sintamna “neconstitutional”, exista o serie de observatii, dar OUG a urmat procesul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptata pe 1 iunie pentru a da un semnal apropo de pretuirea pe care o avem fata de profesorii care au grija de copii nostri.”