Austria: Anunt IMPORTANT pentru Aderarea Romaniei la Schengen, Masurile Luate la PE si CJUE

Austria Anunt IMPORTANT Aderarea Romaniei Schengen Masurile Luate PE CJUE

Austria blocheaza in mod incorect aderarea Romaniei la Schengen de ani de zile, insa punctul culminant a fost decembrie 2022, cand impotriva multor asigurari date oficial, guvernul lui Karl Nehammer si-a folosit dreptul de veto in Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne al UE, blocand intrarea tarii noastre in spatiul fara controale la granitele interne.

Austria se incapataneaza sa nu renunte la acest veto, astfel ca el a fost atacat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, un proces fiind deschis de catre eurodeputatul Eugen Tomac pentru anularea lui, si permiterea aderarii Romaniei la Schengen, iar acum a depus o petitie prin care cere Parlamentului European sa intervina in favoarea Romaniei.

Austria a spus in repetate randuri ca nu vrea sa-si modifice veto-ul, dar Eugen Tomac spune ca Parlamentul European poate intreveni ca reclamant privilegiat in fata CJUE pentru a sustine aderarea Romaniei la Schengen si anularea veto-ului lui Karl Nehammer, insa ramane de vazut si daca se va intampla acest lucru vreodata.

“Un nou pas important in procesul de aderare la Schengen. Ieri am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Am depus, de asemenea, împreună cu documentele necesare, și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.

Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi. Le mulțumesc colegilor mei din Partidul Mișcarea Populară pentru efortul și mobilizarea din ultimele luni. Îi mulțumesc și colegului meu, europarlamentarului Vlad Botoș pentru că a fost ieri alături de noi.”