Ministrul Sanatatii: Declaratii de ULTIMA ORA, Solutiile Oficiale Pentru Evitarea Crizei in Sanatate

Ministrul Sanatatii Declaratii ULTIMA ORA Solutiile Oficiale Evitarea Crizei Sanatate

Ministrul Sanatatii a facut o serie de foarte importante declaratii de ultima ora cu privire la solutiile oficiale, care sunt luate in aceasta perioada de Alexandru Rafila, pentru a se evita o criza in sistemul de sanatate din Romania, asta dupa ce unele cadre medicale au intrat in greva japoneza, amenintand cu initierea unei greve generale.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca unele dintre revendicarile federatiilor sindicale pot fi rezolvate de indata de catre Guvernul Romaniei, in timp ce in cazul altora ar fi nevoie de mai mult timp, astfel ca ramane de vazut in ce masura va putea fi intr-adevar evitata greva generala de catre ministrul PSD, Alexandru Rafila.

“Spitalele nu au suficient bani incat sa le plateasca vouchere de vacanta angajatilor, astfel ca ele trebuie platite separat de la bugetul de stat. Actualizarea salariilor oamenilor care sunt prevazuti in legea 2 la legea salarizarii, legea 153, se face actualizarea. Toate lucrurile au fost convenite, aici depinde foarte mult de ministerele Muncii si al Finantelor.

Atunci cand avem o lege, trebuie sa incercam… Au fost prevederi legale care au dus la anumite exceptii, si trebie sa inceteze pentru totdeauna (n. red. intrebat de ce nu se aplica prevederile legii din 2017). Sunt multe lucruri care mai trebuie, si un exemplu, care nu poate fi rezolvat decat in momentul aprobarii noii legi a salarizarii, ierarhizarea asistentilor medicali, mai ales a asistentilor medicali debutanti.

Ei au niste venituri foarte mici, apropiate de cele ale infirmierelor, nu e mare diferenta intre un asistent medical si o infirmiera. E clar ca aceasta repozitionare in grila salariala a asistentilor medicali este necesara. Foarte putina lume a discutat despre medici, si s-a discutat de calculul orelor suplimentare ale garzilor, care trebuie facut la salariul din momentul platii, nu la cel din 2018.

Acolo este o inadvertenta destul de mare, si practic orele desfasurate in serviciul de garda sunt platite mai putin decat cele in serviciul… . Nu vor fi rezolvate acum discrepantele salariale care sunt prevazute in noua lege a salarizarii, care afecteaza de fapt intreg sistemul bugetar din Romania, si acolo sunt raspunsurile. Nu se pot rezolva acum toate revendicarile care fac obiectul acelei legi.

La nivel personal, nu am avut niciun moment senzatia ca discutiile de la nivelul Guvernului nu sunt bazate pe o intelegere a contextului general, si pe faptul ca daca Guvernul isi respecta angajamentele, in foarte scurt timp, apropo de unele revendicari care pot fi solutionate, lucrurile ar trebui sa mearga intr-o directie care sa se apropie de o greva generala. Personal nu cred acest lucru.”