Ministrul Educatiei: Vestile de ULTIMA ORA pentru Toti Elevii, Masurile Luate de Profesori in Scoli

Ministrul Educatiei Vestile ULTIMA ORA Toti Elevii Masurile Luate Profesori Scoli

Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor din toate scolile Romaniei o serie de vesti de ultima ora, din cauza masurilor luate de catre profesorii unor unitati de invatamant, iar asta pentru ca unii dintre ei au decis sa renunte la greva generala, Ligia Deca afirmand ca zeci de mii de cadre didactice revin la catedra.

Ministrul Educatiei spune ca inca exista foarte mult profesori din foarte multe judete ale tarii, peste 90% la nivel general, care raman in greva generala, dar maine Ligia Deca spune ca vor avea loc noi negocieri, pentru a se incerca oprirea grevei generale intr-un mod cat mai rapid cu putinta, pentru ca anul scolar sa poata fi incheiat.

„Ministerul Educației a centralizat constant informații statistice privind personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat în data de 22 mai 2023. Conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, se prezintă astfel. În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice. La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Precizăm că niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%. Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București. Situația este dinamică, fiind monitorizată în permanență. Referitor la întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar.

Respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vă comunicăm faptul că toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale. De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă.”