DSU Romania Anunta Achizitia de Noi Autospeciale pentru Transportul Robotilor

DSU Romania Anunta Achizitia de Noi Autospeciale pentru Transportul Robotilor

DSU Romania a anuntat in mod oficial achizitia a noi autospeciale pentru transportul robotilor care sunt folositi in cadrul anumitor tipuri de interventii, in principal in cazul celor cu potential de explozie, sau al celor in care exista risc de contaminare chimica, biologica, sau nucleara.

Astăzi, 7 iunie 2023, patru autospeciale pentru transport roboți, achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, vor completa parcul auto al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Principalul obiectiv este și va rămâne achiziționarea unei tehnici de intervenție performantă, care să asigure cetățenilor servicii de cea mai înaltă calitate, sens în care vor fi depuse eforturile necesare pentru ca acest proces să continue în cele mai bune condiții, iar angajamentele asumate să fie optim îndeplinite.

Autospecialele sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

Cei 16 roboți aferenți celor 4 autospeciale pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Controlul roboților se face de la distanță prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afișate toate comenzile și datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenție.

În anul 2022 s-au produs 43.234 incendii, cu o medie zilnică de 119 evenimente, ceea ce reprezintă 7,1% din totalul situațiilor de urgență generate de manifestarea tipurilor de risc lanivel național.