Grave Anunturi de la Volodimir Zelenski privind Situatia Razboiului din Ucraina

Situatia grava a razboiului din Ucraina este adusa in atentia lumii intregi de catre Volodimir Zelenski prin noi adrese publicate oficial, el vorbind despre dramele provocate de catre distrugerea barajului Kakhovka, zone uriase fiind inundate pana acum, iar altele vor urma, pe masura ce apa se scurge din bazin.

Mai mult decat atat, Volodimir Zelenski a vorbit si despre o intalnire pe care a avut-o cu un reprezentat al Papei Francisc in cursul acestei zile, presedintele Ucrainei cautand ajutorul de oriunde il poate obtine, pentru a asigura rezistenta tarii sale in plin razboi.

“Sunt recunoscător tuturor salvatorilor noștri, soldaților, reprezentanților comunităților locale din fiecare dintre regiunile noastre, care în prezent ajută oamenii din regiunile noastre sudice, inundate ca urmare a atacului terorist rusesc.

Autoritățile de la toate nivelurile fac totul pentru a salva oamenii și pentru a furniza apă potabilă celor care au primit-o din lacul de acumulare Kakhovsky. Kryvyi Rih și întreaga regiune Dnipropetrovsk, orașele și satele din regiunea Herson, regiunea Mykolaiv, Zaporizhzhia – indiferent cât de dificil este, trebuie să ajutăm oamenii.

Sunt recunoscător tuturor celor care în prezent conduc și ajută la evacuarea oamenilor din orașe și sate care au fost inundate cu apă din lacul de acumulare Kakhovsky. Este foarte important acum să avem grijă unii de alții și să ne ajutăm cât mai mult posibil.

Întreaga lume va ști despre această crimă de război rusă, crima de ecocid. O astfel de distrugere deliberată de către ocupanții ruși a barajului și a altor structuri ale HPP este o bombă ecologică de distrugere în masă.

De dragul propriei securități, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu poate scăpa cu o asemenea teroare. Procurorul general a făcut deja apel la Parchetul Curții Penale Internaționale pentru a implica justiția internațională în anchetarea exploziei barajului.

Slavă tuturor oamenilor noștri care luptă și lucrează pentru statul și poporul nostru! Separat, ca și ieri, vreau să-i sărbătoresc astăzi pe eroii noștri în direcția Bakhmut… Bravo, soldați! Brigada 3 separată de asalt și 57 brigadă separată de infanterie motorizată – vă mulțumesc! Vă mulțumim că ați mers înainte! Glorie Ucrainei!

S-a întâlnit cu reprezentantul special al Papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi. Aceștia au discutat despre situația din Ucraina și cooperarea umanitară în cadrul implementării formulei de pace ucraineană. Numai eforturile comune, izolarea diplomatică și presiunea asupra Rusiei pot influența agresorul și pot aduce o pace justă pe pământul ucrainean.

Solicit Sfântului Scaun să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean. Ucraina salută dorința altor state și parteneri de a găsi căi de pace, dar, deoarece războiul este pe teritoriul nostru, algoritmul pentru atingerea păcii poate fi doar ucrainean.”