Marius Budai: Ministrul Muncii Transmite Informari de ULTIMA ORA privind Deciziile Guvernului

Marius Budai Ministrul Muncii Transmite Informari ULTIMA ORA Deciziile Guvernului

Marius Budai transmite o serie de informari de ultima ora cu privire la deciziile Guvernului Romaniei pentru milioane de oameni din toata tara, iar asta pentru ca el dezvaluie ceea ce a fost hotarat cu privire la memorandumul legat de cererile salariale ale profesorilor din Romania, iar asta pentru ca desi el nu va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, o declaratie atasata va fi publicata.

Marius Budai explica mai jos ce presupune acest proces, dar si ceea ce ar trebui sa se intample pentru sistemul de invatamant din Romania pe viitor, acest memorandum urmand a fi respectat si de catre guvernele viitoare, indiferent cine va fi prim-ministru, ministru al Muncii, sau al Educatiei.

“Avem două acte normative extrem de importante astăzi – acest memorandum la care ați făcut dvs. trimitere și o ordonanță de urgență unde o parte din angajații din sistemul de sănătate, dar și din sistemul de apărare și ordine publică, care nu sunt încă la grila din 2022, să ajungă și aceștia la acea grilă, adică sunt majorări de salarii.

E însoțit de o declarație, care poate fi publicată în Monitorul Oficial și va fi publicată în Monitorul Oficial. Declarația va conține exact aceleași prevederi care sunt în memorandum. Memorandumul cuprinde exact acele cerințe, după cum spuneam, vor fi introduse în această declarație privind politica generală de salarizare în sistemul național de învățământ și cuprinde exact cele solicitate de dumnealor.

Și mă refer aici la viitorul proiect, viitoarea grilă din viitorul proiect de lege a salarizării unitare să plece de la salariul debutantului sau asistent ununiversitar, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de stat. De la interne. Îmi cer scuze e vorba de tot sistemul de apărare.

E clar că simte, pentru că sunt cheltuieli în plus. Însă noi în coaliție, în Guvern, am găsit aceste soluții pentru a rezolva aceste probleme. Nu vreau totuși să să trec cu privirea și să nu spun de ce suntem în situația asta, pentru că atunci când rezolv ceva, trebuie să ajungi să conștientizezi de ce ai ajuns în situația asta. Pentru că, și nu fac acum politică, dar un guvern strict de dreapta în anii 2020.

In anii 2022-21 au pus legea salarizării între paranteze. Bine și legea pensiilor, dacă ne aducem aminte. Și atunci este clar că oamenii au ajuns la capătul răbdării și trebuie să rezolvăm aceste lucruri. Dacă atunci s-ar fi continuat legea salarizării, implementarea legii salarizării, acum nu eram această situație, dar suntem aici, o rezolvăm și mergem mai departe.”