Ministrul Educatiei: Obligatia de ULTIMA ORA Asumata si Anuntata Elevilor, Profesorilor Romani

Ministrul Educatiei Obligatia ULTIMA ORA Asumata Anuntata Elevilor Profesorilor Romani

Ministrul Educatiei anunta o foarte importanta obligatie de ultima ora, care a fost asumata si anuntata in mod oficial elevilor si profesorilor din toate scolile si liceele din Romania, iar asta pentru ca explica mai jos de ce memorandumul care urmeaza sa fie adoptat oficial azi, ar trebui sa opreasca greva generala.

Ministrul Educatiei explica mai jos ca documentul va fi respectat indiferent cine va conduce ministerul sau, ori cine va conduce viitorul Guvern al Romaniei, dupa ce va avea loc rotativa guvernamentala, insa deocamdata sindicatele din invatamant nu au luat decizia de a renunta la forma de protest.

“Memorandumul vine in sprijinul solicitarilor vis-a-vis de garantiile Guvernamentale, pentru ca in viitoarea lege a salarizarii, nivelul salarial pentru personalul din invatamant sa fie realizat pe o grila care pleaca de la un standard decent, si anume salariul mediu brut pe economie. S_a solicitat o garantie suplimentara, acest memorandum din Guvern face exact acest lucru.

Stipuleaza ca in viitoarea lege a salarizarii, noua grila pentru educatie, se va construi pe aceasta baza. Adica profesorul debutant in preuniversitar, sau universitar, vor avea un salariu de baza egal cu salariul mediu brut pe economie, iar toate celelalte functii si grade, vor avea salariile raportate la acest reper minimal, adica toate vor creste.

Actul normativ care va consfinti noua grila pentru invatamant, va fi legea salarizarii unitare. Memorandumul vine si da un angajament inainte de definitivarea draftului acelei legi, care se va realiza la ministerul muncii, un aganajament al intregului Guvern, ca asta va fi baza de plecare, si exista toata buna credinta in ceea ce inseamna sprijinirea unui salariu decent in educatie.

Desemenea se doreste pozitionarea personalului din invatamant pe o treapta corespunzatoare cu importanta sociala pe care o au. Este un angajament al Guvernului Romaniei, indiferent de cine este vremelnic in pozitie de ministru, sau prim-ministru, angajamentul ramane in picioare. Inca centralizam la minister situatia persoanelor aflate in greva, acum in fiecare zi centralizam datele pana in ora 16:00, deci datele le vom avea mai tarziu azi.

In acest moment, suntem in perioada de inscrieri pentru Bacalaureat si Evaluare Nationala, nu am facut centralizari partiale, mai ales ca ele se strang de la unitatile de invatamant. Nu are rost sa discutam despre procente acum, cred ca este important sa ramanem in perioada anuntata, adica pana vineri, 9 iunie, pentru a putea sa incepem in conditii normale, conform calendarului actual.”