Marius Budai: IMPORTANTE Decizii pentru Pensii si Salarii Luate in Romania Acum!

Marius Budai IMPORTANTE Decizii Pensii Salarii Luate Romania Acum

Marius Budai a anuntat o serie de foarte importante decizii pentru pensii si salarii, care au fost luate in mod oficial in Romania, iar asta pentru ca la nivelul Guvernului Romaniei se cauta solutii pentru a se indeplini cerintele Comisiei Europene, din punct de vedere al problemelor legate de indeplinirea jaloanelor PNRR.

Marius Budai explica mai jos ceea ce intentioneaza sa faca Guvernul Romaniei in cursul urmatorilor ani, iar asta pentru ca vorbim despre decizii care vor avea un impact major asupra banilor pe care ii vor primi romanii, atat din punct de vedere al salariilor, cat si din punct de vedere al pensiilor viitoare.

“Până la 1 septembrie, noi vom avea o formulă de lege pe care o vom aproba în Guvern și o vom trimite în dezbatere în Parlament. Avem trei grupuri de lucru în minister, lucrăm pe legea salarizării, legea pensiilor, implementarea directivei privind salariul minim. De asemenea, lucrăm pe digitalizare și cu alte grupuri pe implementarea reformei venitului minim pe incluziune.

Referitor la sistemul de pensii, primul pas reprezintă rezolvarea inechităților din sistem și implementarea unui sistem de majorare a pensiilor. Cu siguranță la începutul anului 2024 vom avea o majorare, dar până atunci, dacă vor apărea alte evoluții, cu siguranță vom informa public. Nu va fi amântă recalcularea pensiilor, lucrăm la eficientizarea datelor în sistemul de pensii. Când vom avea legea trecută de Parlament și publicată în Monitorul Oficial, vom avea recalcularea.

Cei care au fost dezavantajați – pentru care au ieșit mai devreme la pensie, dar au cotizat – se va face această echitate și cu siguranță vor câștiga la pensii. Suntem pe final. Am avut ultimele acorduri în acest weekend cu Comisia Europeană. Marți vom avea o ultimă discuție. Comisia Europeană consideră că mergem în direcția bună. Sunt două chestiuni de finețe.

Se alocă din bugetul Ministerului Educaţiei, după care urmează ca bugetul la prima rectificare să fie suplimentat de la Ministerul Finanţelor. Au fost discuţii care au fost purtate în interiorul coaliţiei care ne-au condus la unele măsuri repetate pe care le-am luat de când au început aceste discuţii, mă refer şi la majorările şi pentru cadrele nedidactice, la majorări care au venit şi pentru personalul TESA din Sănătate care erau pe anexa 2 şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică.

Sigur că noi vrem să ne asigurăm şi de aceea a apărut şi această măsură că chiar dacă a fost această perioadă care nu a fost dorită nici de cadrele didactice, nici de noi, a fost un conflict de muncă, s-a suspendat. Grija principală acum trebuie să fie copiii mai ales care sunt în ani terminali pentru a-şi susţine aceste examene şi pentru a putea practic să-şi continue drumul spre viitor.”