NATO: Noi Masuri pentru a Sustine Aderarea Ucrainei la Alianta

NATO Noi Masuri pentru a Sustine Aderarea Ucrainei la Alianta

NATO anunta prin secretarul general Jens Stoltenberg faptul ca o serie de noi masuri sunt pregatite pentru a sustine aderarea Ucrainei la alianta militara, iar asta pentru ca la Summitul de la Vilnius ar urma sa fie agreat un plan din 3 parti, care ar trebui sa aduca tara mai aproape de alianta in viitorul apropiat.

NATO transmite faptul ca un consiliu special va fi infiintat pentru ca organizatia militara sa poata coopera mai usor cu Ucraina, dar si pe termen lung, pentru ca dupa finalizarea razboiului Rusia, multa lume se asteapta ca ucrainienii sa adere la aceasta alianta militara.

“Stoltenberg declară că summitul de la Vilnius va conveni asupra unui pachet din 3 părți „pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”. Pachetul va include un program de sprijin multianual „pentru a asigura interoperabilitatea deplină” între forțele ucrainene și NATO, potrivit șefului NATO, Jens Stoltenberg.

Aliații vor înființa, de asemenea, Consiliul NATO-Ucraina „pentru a îmbunătăți legăturile politice” și vor reafirma că Ucraina va deveni membră NATO. Stoltenberg a mai spus reporterilor că președintele Volodymyr Zelensky se va alătura reuniunii inaugurale a noului Consiliu, adăugând că „așteaptă cu nerăbdare” liderul ucrainean la summit. El nu a precizat, însă, dacă Zelensky va participa personal sau online.”