Spania: Hotarari de ULTIMA ORA ale UE dupa BLOCADA Poloniei, Ungariei Impotriva Schengen

Spania Hotarari ULTIMA ORA UE BLOCADA Poloniei Ungariei Impotriva Schengen

Spania este in centrul unor schimbari majore de ultima ora, care au fost anuntate de catre Ursul Von der Leyen in urma blocadei pe care Polonia si Ungaria au anuntat-o cu privire la pactul pentru azil, menit sa salveze Spatiul Schengen, iar asta deoarece adoptarea sa va fi facuta cu o majoritate calificata, nu una absoluta.

Spania primste astfel ajutorul Comisiei Europene pentru adoptarea acestui pact, unul dintre obiectivele majore ale presidintiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o are incepand cu data de 1 iulie, iar aderarea Romaniei la Schengen va fi mult simplificata daca noul pact de azil va fi adoptat cat mai curand pentru UE.

Spania a promis ca va ajuta Romania sa adere la Schengen in cursul anului 2023, o promisiune pe care guvernul de la Bucuresti se bazeaza foarte serios la ora actuala, si asta pentru ca in lipsa ei, aderarea Romaniei la Schengen pare foarte putin probabila, Austria refuzand sa o permita, iar Polonia si Ungaria blocheaza reformele cruciale pentru oprirea migratiei ilegale.

“Deciziile cu privire la politica de migrație a blocului urmează să fie luate cu majoritate calificată. Asta spun tratatele și asta ne-am îndeplinit. Pactul pentru migrație și azil: primele părți importante au fost decise, așa cum ne dorește tratatul (UE), prin vot cu majoritate calificată, și asta este valabil pentru celelalte pachete.

UE se afla într-un „punct crucial” și că o schimbare de atmosferă a adus reforma migrației mai aproape ca niciodată. Vrem să mergem înainte împreună. Există într-adevăr o posibilitate de a merge mai departe cu fișiere care au fost păstrate de mult în sertar și pe care, chiar acum, avem șanse reale să le încheiem.”