Razboi in Ucraina, Ziua 515: Contraofensiva pe 3 Sectoare Impotriva Armatei Rusiei

Razboi in Ucraina Ziua 515 Contraofensiva pe 3 Sectoare Impotriva Armatei Rusiei

Contraofensiva Ucrainei in razboiul impotriva Rusiei continua pe cel putin 3 sectoare ale frontului, la final de iulie, iar asta pentru ca Statul Major al Armatei Ucrainei anunta ca in regiunea Zaporojie continua atacurile impotriva ocupantilor, cu aceeasi forta ca si pana in momentul de fata.

Desfasurarea contraofensivei Ucrainiene, conform ISW

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Berdyansk (zona Zaporizhia-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia).

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins 14 atacuri ucrainene la sud de Kreminna, regiunea Luhansk și în zona Bakhmut.[2] Statul Major ucrainean nu a publicat un raport de situație despre operațiunile sale de contraofensivă pe 22 iulie.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că operațiunile de contraofensivă ucraineană ar putea crește în curând ritmul și că întârzierea operațiunilor de contraofensivă se datorează parțial materialului limitat. Zelensky a declarat la Forumul de Securitate din Aspen din 21 iulie că forțele ucrainene intenționau să lanseze operațiuni contraofensive în primăvară, dar că lipsa munițiilor și a echipamentelor militare, cum ar fi echipamentele de deminare și formarea continuă a ucrainei în străinătate, a necesitat o întârziere.

Zelensky a remarcat că întârzierea operațiunilor de contraofensivă ucraineană a permis forțelor ruse să stabilească câmpuri de mine și mai multe linii defensive.

ISW a evaluat în ianuarie 2023 că furnizarea de arme și materiale occidentale Ucrainei a fost esențială pentru capacitatea anterioară a Ucrainei de a desfășura operațiuni contraofensive de succes și că întârzierile dintre angajamentele occidentale de a trimite sisteme occidentale de ultimă generație în Ucraina și sosirea acelor sisteme probabil împiedică capacitatea Ucrainei de a iniția și de a susține operațiuni la scară largă.

Zelensky a declarat că operațiunile de contraofensivă pot crește în curând din cauza operațiunilor de deminare în desfășurare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pe 21 iulie, la Forumul de Securitate din Aspen, că este prea devreme pentru a trage concluzii despre operațiunile de contraofensivă ucraineană și că Ucraina probabil va „face o diferență profundă” pe câmpul de luptă, pe măsură ce Kievul angajează toate forțele pe care Ucraina le-a pregătit pentru contraofensivă.