6 ATENTIONARI Meteo COD ROSU/PORTOCALIU ANM, de ULTIMA ORA, pe 24 Iulie in Romania

6 ATENTIONARI Meteo COD ROSU PORTOCALIU ANM ULTIMA ORA 24 Iulie Romania

6 atentionari meteo de tip cod rosu si cod portocaliu ale ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora, pentru 24 iulie in Romania, ne aduc in imediata atentie o serie de fenomene meteo de vreme severa imediata, care vor afecta mai multe regiuni din tara.

ANM vorbeste mai jos despre coduri rosii si protocalii cu temperaturi extreme, de pana la 42 de grade, care vor fi insotite de ploi torentiale in cantitati de pana la 40 l/mp, si vant in rafale de pana la 80 km/h, astfel ca ni se recomanda tuturor sa fim extrem de vigilenti la deplasari.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROSU!

Fenomene vizate: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;

Interval de valabilitate: 25 iulie.

Zone afectate: În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD PORTOCALIU!

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Interval de valabilitate: 25 iulie.

Zone afectate: conform textului și hărții.

În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROSU!

Fenomene vizate: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;

Interval de valabilitate: 26 iulie.

Zone afectate: În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București.

În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD PORTOCALIU!

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Interval de valabilitate: 26 iulie.

Zone afectate: conform textului și hărții.

În sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Interval de valabilitate: 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00.

Zone afectate: local în vestul, nord-vestul și centrul țării.

În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Notă: Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în special în sud și est.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 24 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Zone afectate: conform textului și hărții.

Luni (24 iulie) valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade.