Ministrul Sanatatii: Noi Declaratii de ULTIMA ORA privind un Caz Medical SOCANT din Romania

Ministrul Sanatatii Noi Declaratii ULTIMA ORA Caz Medical SOCANT Romania

Ministrul Sanatatii a facut o serie de noi declaratii de ultima ora cu privire la un caz medical care a socat toata Romania, iar asta deoarece Alexandru Rafila vorbeste din nou despre ceea ce s-a intamplat la spitalul din Botosani, acolo unde o tanara insarcinata a murit, iar marturiile tragediei au socat multa lume.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum ar fi trebuit sa trateze medicii acest caz, cum ar fi trebuit sa reactioneze Colegiul Medicilor la aceasta situatie, dar si ceea ce ar trebui facut in Romania pentru ca situatii de acest gen sa nu se repete, Alexandru Rafila discutand in detaliu despre situatia de la Botosani.

“La nivelul spitalului din Botosani nu exista niciun fel de protocol care sa explice ce trebuie sa faci, dar chiar daca nu exista acest protocol, care exista, de exemplu, pentru Bucuresti la maternitati, am verificat ulterior, trebuie sa fii sigur ca pacienta ta nu este la risc si trebuie sa intervii, nu sa stai si sa astepti pana dimineata. Ulterior am vazut un alt coleg al medicului care declara ca e normal sa dormi in garda.

Daca nu ai pacienti, sigur ca poti sa dormi in timpul garzii, dar nu este normal sa dormi cand pacientii tai nu primesc asistenta medicala si sunt in pericol. O sa fie o ancheta si a politiei si a procuraturii. Noi am sesizat inclusiv Colegiul Medicilor, care are o responsabilitate nu numai fata de medici, ci si fata de pacienti, pentru ca e normal ca aceasta organizatie profesionala sa apere medicii, cand isi fac datoria.

Eu cred ca aceasta organizatie profesionala trebuie sa faca in asa fel incat sa ia masuri cand medicii nu isi fac datoria. Mai mult, modul in care ajunge sa fie blamat corpul medical, medicii, de catre populatie, ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca din cauza catorva persoane, a unei minoritati, care nu-si face treaba, ajungem sa fim cu totii blamati.

Rolul Colegiului Medicilor de a apara demnitatea profesionala a corpului medical trebuie sa tina cont de acest lucru. Demnitatea, onoarea profesionala, pot fi aparate daca astfel de cazuri care sunt inacceptabile din punct de vedere moral, uman, profesional – medical, raman fara niciun fel de sanctiune.

Toata lumea discuta despre pedepse, dar orice pedeapsa s-ar da, nu o va readuce la viata pe Alexandra, cu siguranta. Trebuie sa avem demnitatea si atitudinea potrivita incat sa spunem lucrurilor pe nume. Stiu ca exista si aici o campanie electorala, si la Colegiul Medicilor urmeaza alegeri, dar campania electorala e una si sa servesti interesului public e altceva.”